Svinam Māmiņdienu ar rabarberu plātsmaizi un sparģeļu pīrāgu
Latvijā Mātes dienu atzīmē maija otrajā svētdienā, šogad tā ir 12. maijā. “Ģimenēm Latvijā ierasta tradīcija ir Māmiņdienu pavadīt, baudot kopīgas pusdienas vai sarīkojot dārza svētkus,” novērojusi Inga Akmentiņa-Smildziņa. Viņa iesaka ciemos pie sev mīļajām mammām doties ar sātīgu ciemakukuli, lai šajā dienā apciemotajai mammai nav jānogurst virtuvē. “Tā kā šobrīd ir rabarberu un sparģeļu laiks, var gatavot saldas un sāļas plātsmaizes. Piemēram, saldajā – rabarberu plātsmaizi, savukārt sāļajā – sparģeļu.”
Sāļā recepte Māmiņdienai - Sparģeļu pīrāgs ar burkānu pesto
“Ir mammas un vecmāmiņas, kas saka: sparģelītis gadiem ilgi ir audzis manā puķu dobē, bet vēl nekad to neesmu ēdusi. Uzep mammai sulīgu sparģeļu pīrāgu! Starp citu, sparģeļi ir bagāti ar vitamīniem A un C, uztur kārtībā gremošanas sistēmu un pat pazeminot asinsspiedienu,” stāsta mamma Inga Akmentiņa-Smildziņa.
Sastāvdaļas:
- 250 g kārtainās mīklas (vai atkarībā no pannas izmēra)
- 250 g sparģeļu
- 1 burciņa “Rimi Selection” burkānu pesto (vai cits pesto pēc izvēles)
- 150 g gorgonzolas siera
- 1 ēdamk. Raunas zaļā siera
- 1 sauja rukolas
- 70 g prošuto
Gatavošana:
- Cepampannā ieklāj mīklu un uzloka maliņas, lai veidojas tāds kā mīklas trauks.
- Pamatni pārklāj ar pesto.
- Sparģeļiem nogriež kātu cietās daļas un klāj citu pie cita uz pesto.
- Uz sparģeļiem uzliek gorgonzolas siera gabaliņus.
- Liek cepties 190 grādu temperatūrā aptuveni 15 minūtes.
- Pirms pasniegšanas pīrāgu var papildināt ar prošuto un svaigu rukolu.
Sparģeļu pīrāgu var gatavot ar pesto pēc savas izvēles – diļļu pesto, kaltētu tomātu pesto, saulespuķu pesto utt. Kas nu katram garšo vai ko nu katrs prot labi pagatavot! Tāpat var variēt ar sieru.
Saldā recepte Māmiņdienai - Rabarberu plātsmaize ar zemenēm un mammas mīļāko saldējumu
“Šķiet, katrā Latvijas lauku sētā aug dārza krāšņā pavasara rota – rabarberi. Māmiņdienas cienasts ir īstais laiks un vieta, kad to celt galdā,” uzskata “Rimi Bērniem” eksperte.
Sastāvdaļas:
- 400 g rauga mīklas
- 4 nelieli rabarberu kāti
- 200 g zemeņu
- 150 g skābā krējuma
- 2 nelielas olas
- 100 g cukura (vai pēc garšas)
- Kanēlis
- Saldējums pasniegšanai
Gatavošana:
- Smalki sagriež rabarberus un zemenes.
- Bļodā sakuļ olas ar cukuru, pievieno krējumu.
- Izrullē mīklu, pārkaisa ar rabarberiem, zemenēm un kanēli.
- Pīrāgu pārlej ar krējuma masu.
- Liek cepties 190 grādu temperatūrā aptuveni 15 minūtes.
- Pasniedz ar mammas mīļāko saldējumu.
Šis pīrāgs vislabāk garšo, pasniegts tikko no cepeškrāsns – tad tas burvīgi saspēlēsies arī ar saldējumu. Tāpēc, ja iespējams, pie mammas ciemos var doties ar vēl neuzceptu pīrāgu – “iešaut” to krāsnī ciemošanās laikā.
08. Maijs, 2024