Ziemassvētku pikniks mežā – receptes un padomi iedvesmai
Lieliska diena mežā izdosies, ja iepriekš pārdomāsi un sagatavosi svētku maltīti (iedvesmai zemāk skati vairākas receptes) un arī kustību un rotaļu spēles – tās sagādās prieku ne tikai mazajiem!
Svarīgs noteikums!
Mežā atkritumus neatstāj – savāc aiz sevis gan salvetes, gan tukšo taru, gan arī citus atkritumus. Daudzi no atkritumiem apdraud dzīvnieku veselību! Tāpat atceries – lai pacienātu meža dzīvniekus, dārzeņus un augļus eglītē siet nedrīkst, lai cik skaisti tas izskatītos! Dzīvnieki striķīšus var apēst. Labāk cienastu atstāj uz celma vai zem eglītes.
Paņem līdzi!
• Krāsainu seģeni, ar ko celmu pārvērst ēdamgaldā! Vēl kāds lieks lakats vai pleds noderēs, ja kādam piknika dalībniekam paliks drēgni.
• Termosu ar siltu dzērienu. Silta tēja vai silta sula būs īsti laikā!
• Mazītiņu dekoru “svētku galdam”, piemēram, sveci burciņā, dāvaniņas, ko salikt zem mežā augošas eglītes, lai pasniegtu tās cits citam, u.c. mazus nieciņus, kas vairo svētku sajūtu.
• Idejas kustību spēlēm! Piemēram, “Pirtiņa deg”, “Pēdiņas”, “Augstāk par zemi” vai citas rotaļas, kas varētu radīt siltumu, ja piemetas aukstums vai vienkārši gribas saņemt krietnu devu prieka.
Kārtainās mīklas siera standziņas
400 g kārtainās mīklas
1 ola
80 g rīvēta cietā siera
2 ēdamk. melnā sezama
Sāls pārslas apkaisīšanai
Šai receptei var izvēlēties gan kārtaino rauga, gan bezrauga mīklu. Ja izraudzīsies rauga mīklu, standziņas sanāks pufīgākas un mīkstākas, bet no bezrauga mīklas – kraukšķīgākas.
Saldētās mīklas plāksnes atlaidini uz galda istabas temperatūrā. Apsmērē ar olu, apbārsti ar sezama sēkliņām un rīvētu sieru. Sagriez 1 cm strēmelēs. Liec uz cepamā papīra, dažas reizes savirpinot. Pārkaisi ar sāls pārslām un cep iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 200 grādos aptuveni 10–14 minūtes.
Variācijas: Variē ar garšām! Izmēģini standziņas ar tomātu pesto, rozmarīnu un ķiploku, ar magonēm vai ķimenēm. Tāpat labi garšos saldā versija ar medu un kanēli, apelsīnu miziņu un kļavu sīrupu, sviestu un cukuru vai pat piparkūku garšvielām un cukura sīrupu!
Siltais ābolu ziemas dzēriens
1 l Latvijas ābolu sulas
5 šķēles žāvētu ābolu
5 smaržīgie pipari
6 krustnagliņas
1 maza kanēļa miza
Šķēle (1 cm) ingvera
Savieno visas sastāvdaļas un karsē vismaz 10 minūtes, lai garšas savienojas.
Nūdeļu zupa ar olu
300 g olu nūdeļu ar kaņepēm (vai citas pēc izvēles)
150 g brūno šampinjonu
4 saujas sojas pupiņu (izlobītas)
2 kāti sīpolloku
4 olas (novārītas 5 min.)
1200 ml buljona (pēc izvēles – dārzeņu vai gaļas)
Šķēle (2 cm) ingvera saknes
1/2 laima
2 ēdamk. sojas mērces
Buljonu sakarsē, pievienojot ingvera sakni, sojas mērci un laima sulu. Pakarsē 15 minūtes, nogaršo, vai visas garšas ir pietiekamas. Nokās caur sieru.
Lej termosā un pako līdzņemšanai.
Novāri nūdeles, apcep sēnes un sagriez lociņus.
Liec četros trauciņos nūdeles, šampinjonus, sojas pupiņas, sīpollokus un nolobītas olas.
Iepako līdzņemšanai. Pasniedzot aplej zupu ar karstu buljonu un baudi siltu.
Dzērveņu zefīra krēms burciņā
120 g piparkūku
5 ēdamk. dzērveņu marmelādes vai ievārījuma (vai cita ievārījuma)
200 g zefīra vaniļas
200 g turku jogurta
“Marshmallows” pasniegšanai
Dzērvenes pasniegšanai
Piparkūkas samal vai sadrumstalo piestā, saber burciņas apakšā.
Pa virsu liec pa vienai ēdamkarotei dzērveņu marmelādes.
Samal vai smalki sakapā zefīru ar vienu ēdamkaroti dzērveņu marmelādes un tad pievieno turku jogurtu. Lej burciņās. Burciņām uzliec vāku un liec ledusskapī.
Mežā burciņas novieto uz sūnām vai sniega kupenās – būs savdabīgs ledusskapis!
Pasniedzot apdedzini līdzpaņemtos “marshmallow” zefīrus un pasniedz kopā ar dzērvenēm.
Sirsnīgus, gardus un bērnu smiekliem piepildītus svētkus!
21. Decembris, 2020