4 receptes veselīgām pusdienām ziemā
1) Varavīksnes pīrāgs
Aromātisks un krāsains pīrāgs ar burkāniem, cukīni, pētersīļiem un sieru!
6 personām
Nepieciešams:
Mīklai:
300 g miltu
185 g sviesta
2 olas
30 g rīvēta cietā siera
2 rīvētas ķiploka daivas
1 tējk. sāls
ūdens pēc nepieciešamības
Pildījumam:
300 g svaigā siera
2 burkāni
2 cukīni
3 pētersīļu saknes
2 ēdk. olīveļļas
1 ēdk. pilngraudu sinepju
Pagatavošana:
Vispirms gatavo mīklu pīrāga pamatnei. Sakuļ sviestu ar olu dzeltenumiem, sāli, rīvētu ķiploku un sieru.
Sviesta masai piejauc miltus, ja nepieciešams – mazliet ūdens, un ar rokām cītīgi izmīca. Mīklu ietin pārtikas plēvē un liek ledusskapī uz vienu stundu.
Tikmēr notīra vai noskalo dārzeņus un saknes. Ar burkānu tīrāmo nazi dārzeņus sagriež garās, pēc iespējas vienādās strēmelēs. Burkānu strēmeles 5–7 minūtes vāra ūdenī.
Sakarsē cepeškrāsni līdz 160 ˚C.
Izrullē pamatnes mīklu un ieklāj cepamajā formā. Ar dakšu izdur caurumiņus, lai gaiss varētu cirkulēt un mīkla neveidotu gaisa burbuļus.
Pamatnē iesmērē krēmsieru, kam pievienotas sinepes.
Sāk tīt dārzeņu strēmelītes aplī. Vislabāk izdosies, ja pīrāgu sāksi veidot no centra un pievienosi tik daudz dārzeņu, lai forma būtu pilna. Pārlej ar olīveļļu un cep cepeškrāsnī 40–50 minūtes.
Ja vēlies eksperimentēt, pamēģini iepīt „varavīksnē” arī siera un šķiņķa strēmelītes.
2) Tvaicēts lasis ar dārzeņiem un grūbām
Sātīga pusdienu maltīte, kurā dārzeņus vari variēt pēc savas gaumes.
2 personām
Nepieciešams:
250 g laša filejas
200 g cukīni
200 g rāceņu
200 g ķirbja
2 ēdk. grūbu
Mērcei:
50 ml olīveļļas
1/2 citrona sulas
1 rīvēta ķiploka daiviņa
smalki sakapātas bazilika lapas
sāls un pipari pēc garšas
Pagatavošana:
Lielā daudzumā ūdens liek vārīties grūbas. Vāra 15 minūtes.
Tikmēr notīra dārzeņus, sagriež kubiņos un liek sietā. Sietu novieto virs vārošām grūbām, lai tvaicējas. Katlam virsū liek vāku.
Kad dārzeņi tvaicējušies 10 minūtes, pievieno laša gabaliņus un turpina tvaicēt vēl 5 minūtes.
Gatavo mērci, sajaucot visas sastāvdaļas.
Grūbas nokāš un kārto uz šķīvjiem kopā ar dārzeņiem un laša gabaliņiem.
Pārlej ar mērci.
3) Biešu zupa ar rozmarīnu
Biešu zupai ne vienmēr klāt jāliek gaļa! Tā kā šī zupa ir viegla, būs lieliska arī vakariņu galdam.
4 personām
Nepieciešams:
800 g svaigu biešu
2 sīpoli
3 zariņi rozmarīna
2 ēdk. sviesta
1 ēdk. pilngraudu sinepju
2 l ūdens
1–2 ēdk. 9 % etiķa
šķipsna itāļu garšvielu
100 g skābā krējuma
Pagatavošana:
Vispirms nomizo bietes un sīpolu, tos sagriež vienādās strēmelēs. To visu liek dziļā katlā un apcep vai sautē vismaz 5–7 minūtes.
Pievieno sinepes, garšvielas un pielej ūdeni. Pievieno rozmarīna zariņus. Vāra uz mērenas uguns aptuveni 40 minūtes, līdz bietes ir mīkstas.
Izņem rozmarīnu, pēc garšas pievieno etiķi, sāli un piparus.
Pasniedz ar krējumu.
4) Liellopa gaļas un sakņu sautējums
Sautējums ir tas, kurā vari variēt ar dārzeņiem, ieviešot ēdienkartē ko jaunu!
4 personām
Nepieciešams:
600 g liellopa gaļas
2 burkāni
1–2 rāceņi
2 pastinaki
1 selerijas sakne
230 ml tomātu mērces
60 ml olīveļļas
3 zariņi rozmarīna
1 litrs ūdens
Pagatavošana:
Liellopa gaļu sagriež kubiņos un apcep olīveļļā, lai veidojas kraukšķīga garoziņa.
Pievieno tomātu mērci un ūdeni.
Katlam uzliek vāku un uz lēnas uguns vāra 30–50 minūtes. Ja ūdens iztvaiko, pielej vēl mazliet.
30 minūtes pirms gaļas gatavības pievieno kubiņos sagrieztas saknes un rozmarīnu. Turpina sautēt, līdz gatavs.
18. Janvāris, 2017