5 receptes sakņu gatavošanai. Izmēģini ko jaunu!
1. VISTAS STILBIŅI AR MELNO PUPIŅU UN SAKŅU SAUTĒJUMU
4 personām
NEPIECIEŠAMS
Gaļai:
8 gab. vistas stibiņu
1 ēdamk. medus
1 ēdamk. sojas mērces
Šķipsniņa čili pulvera
Piparu maisījums
Sautējumam:
150 g Melno pupiņu
2 burkāni
5 daivas ķiploka
1 puravs
1 rācenis
1 paprika
1/2 čili pipara
1 zariņš rozmarīna
Sāls un pipari
PAGATAVOŠANA
Liek vārīties melnās pupiņas. (Tās novārīsies ātrāk, ja pirms tam būs vairākas stundas mērcētas ūdenī.)
Vistas stilbiņiem nedaudz atdala ādu un tad atvelk no kaula gala. Liek stilbiņus marinēties medus, sojas, čili, piparu un citrona sulas marinādē.
Sakarsē cepeškrāsni līdz 180°C un liek gaļu cepties apmēram 25 minūtes, līdz stilbiņi kļuvuši zeltaini brūni.
Sagriež dārzeņus kubiņos un liek pannā sautēties, kamēr mīksti.
Dārzeņiem pievieno novārītās pupiņas, rozmarīna zariņu, kā arī sāli un piparus pēc garšas. Pasniedz ar izceptajiem vistas stilbiņiem.
2. SAKŅU ZUPA AR GAĻAS BUMBIŅĀM
4 personām
NEPIECIEŠAMS
250g maltās gaļas
2 kartupeļi
1 burkāns
1 sīpols
1 rācenis
1 paprika
2 saujas zaļo zirnīšu (var saldētus)
3 ēdamk. tomātu mērces
3 daiviņas ķiploka
Sāls un pipari
PAGATAVOŠANA
Noskalo, nomizo dārzeņus un sagriež nelielos kubiņos. Katliņā 2 – 3 minūtes apcep sīpolu un burkānu.
Pievieno tomātu mērci, nedaudz pacep un pielej ūdeni (daudzums atkarīgs no katla lieluma). Pievieno sagrieztos dārzeņus.
Kad ūdens sāk vārīties, pieliek papriku un ķiploku, turpina vārīt.
Kamēr vārās dārzeņi, no maltās gaļas izveido nelielas bumbiņas. Pēc 10 minūtēm pievieno tās zupai un vāra vēl 5 minūtes. Pēc garšas pievieno sāli un piparus. Pasniedz ar zaļumiem un krējumu.
3. KOKTEILIS "DUBULTS NEPLĪST"
2 personām
NEPIECIEŠAMS
3-4 burkāni
100 ml saldā krējuma
PAGATAVOŠANA
Noskalo vai nomizo burkānus.
Izspiež sulu un sajauc kopā ar saldo krējumu.
Piemērots kokteilis pēc aktivitātēm svaigā gaisā vai brīžos, kad kārojas ko veselīgu un gardu. Saldais krējums palīdzēs uzsūkties taukos šķīstošajiem vitamīniem un sniegs dzērienam papildu enerģētisko vērtību. Piedāvājiet šo kokteili arī bērniem un jauniešiem kā gardu un spirdzinošu enerģijas lādiņu.
4. KOKTEILIS "SPĒKA LUTEKLIS"
2 personām
NEPIECIEŠAMS
3-4 burkāni
2 apelsīni
2 ēdamk. olīveļļas
PAGATAVOŠANA
Noskalo burkānus un apelsīnus nomizo.
Gan no apelsīniem, gan burkāniem izspiež sulu.
Sajauc kopā un pievieno olīveļļu.
Veselīgs un gards risinājums brīžos, kad māc nogurums vai vēlaties sevi palutināt ar kādu kārumu. Dzerot šo kokteili 1 līdz 2 reizes dienā, papildināsiet organismu ar vitamīniem, īpaši C vitamīnu un minerālvielām, īpaši kālija un kalcija rezerves organismā. Svaigo sulu kokteilim varat pievienot arī burkānu biezumus un ledus gabaliņus.
5. MANDEĻU UN TOPINAMBŪRU BIEZEŅZUPA
2 personām
NEPIECIEŠAMS
1/2 ziedkāposta
500 g topinambūru
1 puravs
1 sauja mandeļu
Naža gals čilli
2 daivas ķiploka
1 sīpols
2 ēdamk. olīveļļas
1 litrs dārzeņu buljona
1 citrons
2 zariņi timiāna
Sāls un pipari
PAGATAVOŠANA
Iespiež 1/2 citrona sulu buljonā (buljonu var aizvietot ar ūdeni).
Sadala ziedkāpostu un notīra topinambūrus, liek tos citronūdenī.
Sagriež sīpolu, ķiploku, čili un purava gaišāko saknes daļu. Visu apcep olīveļļā.
Kad garšaugi apcepti zeltaini, pievieno topinambūrus un ziedkāpostu rozetes. Kādu laiciņu pasautē.
Pievieno buljonu. Kad sāk vārīties, samazina temperatūru un vāra vēl vismaz 20 – 25 minūtes.
Apgrauzdē mandeles.
Kad zupa izvārījusies, padzesē to 5 minūtes un sablendē biezeņzupā, pievienojot timiāna lapiņas, sāli un piparus. Sasilda zupu vēlreiz.
Pasniedz to ar mandelēm un svaigām timiāna lapiņām, pārlietu ar atlikušo citrona sulu.
31. Janvāris, 2017