7 produkti, kas šogad jāiekļauj ēdienkartē
Uztura speciāliste Olga Ļubina ir sagatavojusi sarakstu ar 7 produktiem, kurus vērts ne tikai izmēģināt, bet arī regulāri lietot uzturā.
Veselīgā pasta
Teju visi bērni ir priecīgi, ka vecāki ļauj ēst makaronus. Rimi Bērniem eksperte Olga Ļubina aicina būt nedaudz viltīgiem un bērniem piedāvāt pastu no pilngraudu, kviešu vai auzu miltiem. Šādi tiks veicināts tas, ka bērns uzņem vairāk šķīstošo šķiedrvielu, B grupas vitamīnu, minerālvielu, kā arī olbaltumvielu. Gadījumos, ja bērnu mulsina nepierastā brūnganā krāsa, klāt var pievienot vienu karoti tomātu pastas, kas maskēs makaronu krāsu un piešķirs nedaudz citu garšu.
Kivi
Tas ir vēl viens produkts, kuru uzturā vajadzētu lietot vairāk gan bērniem, gan pieaugušajiem. Tas ir labi zināms auglis, bet to patērē krietni retāk nekā citrusaugļus, vīnogas vai banānus. Kivi ir viens no līderiem attiecībā uz C vitamīna saturu 100 gramos produkta. Kivi satur vairāk C vitamīna nekā citrons un apelsīns. Gada tumšajā laikā ir vēlams apēst vienu kivi, lai C vitamīna rezerves tiktu uzpildītas.
Vīģes un dateles
Vīģes un dateles ir dabas radītas konfektes – salds un garšīgs našķis, bet tajā pašā laikā dabīgs. Veselīga alternatīva kārtējai šokolādes konfektei vai cepumam. Atšķirībā no parastajiem saldumiem vīģes ir bagātas ar dažādiem mikroelementiem – C vitamīnu, B grupas vitamīniem, kalciju, magniju, varu, dzelzi un mangānu –, savukārt dateles satur dzelzi, fosforu, B grupas vitamīnus. Abu produktu sastāvs ir bagāts ar bioloģiski aktīvām vielām.
Pastinaks
Sakne, kas ir piemirsta un ko reti iekļaujam ikdienas uzturā, ir pastinaks. To var pievienot dažādiem sakņu dārzeņu sautējumiem, cept cepeškrāsnī kopā ar burkāniem, saldajiem kartupeļiem, kāli vai selerija sakni. Pastinaks satur C, B grupas vitamīnus, karotīnu, ēteriskās eļļas, minerālvielas un citas vērtīgas vielas. Pastinaks arī ir bagāts ar kāliju, tāpēc to ieteicams lietot, ja ir sirds un asinsvadu slimības, bet no tā jāatturas, ja ir nieru darbības traucējumi. Zīdaiņiem pastinaku var pievienot kartupeļu un ziedkāposta biezenim.
Avokado eļļa
Par avokado mēs jau daudz zinām, un šis auglis pēdējos gados ir kļuvis ļoti populārs, to bieži pievieno salātiem, liek uz maizītēm, kā arī ēd tāpat. Turpretī avokado eļļu uzturā lieto salīdzinoši reti. Šo eļļu iegūst nevis no riekstiem vai sēklām, kā tas tiek parasti darīts, bet no mīkstuma. Avokado eļļai ir augsta degšanas temperatūra (~270 grādi), un to var itin labi izmantot produktu cepšanai uz pannas. Eļļā ir augsts tokoferolu saturs, avokado eļļas īpašo zaļgano toni piešķir sastāvā esošais hlorofils, kas arī ļoti labvēlīgi ietekmē cilvēka veselību.
Indijas rieksti
Labo tauku avots ar maigu un saldenu garšu ir Indijas rieksti. Šos riekstus ikdienas uzturā lieto retāk nekā valriekstus, mandeles vai lazdu riekstus, taču tie nebūt nav mazāk vērtīgi. Indijas rieksti satur cinku, kalciju, fosforu un dzelzi. Viena no labajām īpašībām, kas piemīt Indijas riekstiem, – tie visretāk izsauc alerģiskas reakcijas, kas ir īpaši svarīgi, domājot par bērnu uzturu.
Foto: Artūrs Ķipsts, Mammamuntetiem.lv
15. Janvāris, 2020