Baudām bērzu sulu! 3 ēdienu un dzērienu receptes
Kāpēc bērzu sulas ir vērtīgas
Bērzu sulas ļoti labi attīra organismu (arī asinis) un uzlabo vielmaiņu. Tās ir izdaudzinātas kā lielisks ārstniecības līdzeklis arī pret dažādām slimībām – sulu sastāvā ir vitamīni un minerālvielas, piemēram, kalcijs, kālijs, dzelzs, cinks un citi, kā arī cukuri – glikoze un fruktoze. Taču to koncentrācija ir neliela, tāpēc nav gluži tā, ka, izdzerot glāzi sulas, uzņemsim dienā nepieciešamo vitamīnu un minerālvielu daudzumu. Jāatzīmē, ka bērzu sulas ir diētiskas – tās satur niecīgu kaloriju daudzumu (aptuveni 3-5 kcal uz 100 ml).
Kur tās ievākt un kā uzglabāt
Bērzu sulu tecina, kad zeme ir atkususi. Sulas ieguvei jāizvēlas ekoloģiski tīras vietas – tātad tas nedrīkst notikt lielceļu malās. Ja koks atradīsies saulainā vietā, sula būs saldāka. Sulas jāievāc tīros traukos, kas piemēroti pārtikas uzglabāšanai. Ievākto sulu var lietot uzreiz svaigā veidā, kā arī ieraudzējot lietošanai vēlākā laikā, pat vasarā. Sulu var arī sasaldēt!
Ogu smūtijs
- 200 g saldētas jāņogas, atlaidinātas
- 400 g saldēts mango, atlaidināts
- 500 ml svaiga bērzu sula
Sastāvdaļas saliek blenderī un sablendē viendabīgā masā.
Aukstā zupa
- 1 gurķis
- 1 sauja sīpolloku
- 1 sauja pētersīļu
- 1 sauja diļļu
- 2 daivas ķiploka
- 1 t.k. sinepju
- 600-800 ml kefīra
- 200 ml bērzu sulas
- 1 laima sula
- Šķipsna sāls
Pasniegšanai:
- 150 g siers "Feta"
- 1/2 sauja diļļu
- 2 ēdk. eļļas
1/3 gurķa izņem sēklas, ieliek blenderī. Atlikušo gurķi atstāt zupas rotāšanai.
Pārējās sastāvdaļas (izņemot sieru "Feta") saliek blenderī un sablendē viendabīgā masā.
Pasniedz ar smalki sagrieztu gurķi un sadrupinātu sieru "Feta". Piepilina nedaudz eļļas.
Dzirkstošā limonāde
- 5 gb svaigas zemenes
- 1 gb kivi
- 2 saujas bazilika
- 1 pudele dzirkstošas bērzu sulas
- ledus pēc vajadzības
Sastāvdaļas sagriež un kārto ūdens krūkā. Noslēgumā uzlej dzirkstošu bērzu sulu.
03. Maijs, 2022