Biezenis mazulim: pirkt gatavu vai taisīt pašiem? Praktiski padomi un jaunas receptes

Piebarošanas uzsākšanas brīdis ir atbildīgs un ar emocijām bagāts periods ģimenes dzīvē. Kad un ko iekļaut bērna uzturā? Kādus biezeņus gatavot? Ko ņemt vērā, izvēloties biezeni veikalā? Jautājumu ir daudz. Atbildes sniedz sertificēta uztura speciāliste, “Rimi Bērniem” eksperte Olga Ļubina.

Ieviešot piebarojumu bērna ēdienkartē, ēdiena konsistencei ir jābūt viendabīgai, bez gabaliņiem, jo zīdainis vēl nebūs spējīgs košļāt. tāpēc veids, ka piedāvā bērnam ēdienu būs biezenis bez jebkādiem gabaliņiem. Piebarošanu ieteicams sākt ne ātrāk par 17. un ne vēlāk par 26. zīdaiņa dzīves nedēļu.

Īsa pamācība pirmo produktu izvēlē

Kā pirmais jāpiedāvā dārzeņu biezenis, piemēram, no kabačiem, ziedkāpostiem, brokoļiem, burkāniem, kartupeļiem vai saldajiem kartupeļiem. Pēc tam var sākt piedāvāt augļu biezeņus, piemēram, ābolu, plūmju, banānu u.c. Vēl pēc laika biezeņiem var pievienot graudaugus, gaļu, zivis. Kad zīdainis ir iemācījies ēst viendabīgu biezeni, ir laiks pāriet pie neviendabīgas konsistences ēdiena – lai veicinātu košļāšanu, muskuļu attīstību, jo no tā ir atkarīga arī bērna valodas attīstība. Par biežākajām vecāku kļūdām, uzsākot mazuļa piebarošanu, LASI ŠEIT.

Kādu biezeni iegādāties?

Protams, vislabākais ēdiens ir tas, ko mamma vai tētis ir pagatavojuši savām rokām. Tomēr ir situācijas, kad ērtāk izmantot veikalā pirktu ēdienu. Tāpat dažkārt, īpaši piebarošanas sākumposmā, apēstā apjoms ir tik minimāls, ka vecāks var neredzēt vajadzību gatavot biezeņus, tāpēc izvēlas tos iegādāties. Šī iespēja atvieglo vecāku ikdienu, taču ir svarīgi pievērst uzmanību produkta sastāvam – lai ir tikai tās sastāvdaļas, kas būtu bērna vecumam atbilstošas, bez pievienota cukura, fruktozes, krāsvielām un konservantiem.

Jaunas biezeņu receptes!

Recepte: Dārzeņu biezenis ar brokoļiem

Sastāvdaļas:

3 brokoļu ziedi

½ burkāna

70 ml ūdens

1 tējk. olīveļļas

Gatavošana: dārzeņus sagriež un iztvaicē ūdenī mīkstus. Sablendē līdz viendabīgai konsistencei.

Recepte: Ābolu un burkānu biezenis

Sastāvdaļas:

1 ābols

½ burkāna

40 ml ūdens

Gatavošana: ābolu un burkānu nomizo, sagriež kubiciņos un liek ūdenī tvaicēties. Kad produkti ir gatavi, tos sablendē.

Recepte: Bumbieru un kabaču biezenis

Sastāvdaļas:

1 bumbieris Bumbieris 1 gab

½ glāze sagrzieta kabača

40 ml ūdens

Gatavošana: produktus nomizo, sagriež un liek tvaicēties. Kad ir mīksti – blendē.

Uzturs

12. Jūnijs, 2024


Lasi vairāk