Dzērvenes un brūklenes - kā tās saglabāt un gardi apēst
Dzērvenes un brūklenes palīdz gan, lai aizbiedētu saaukstēšanās, gan arī atveseļošanās laikā. Tās var ēst svaigā veidā vai, piemēram, dzert kā siltu tēju (ogas saspaida, uzlej siltu ūdeni, pievieno medu). Dzērvenes var uzglabāt pavisam vienkārši, piemēram, iepildīt burkā, uzliet tīru ūdeni un aizvākot. Dzērvenes un brūklenes var arī saldēt - šīs ogas saldēšanas procesā nezaudē vitamīnus un izskatu. Turklāt dzērvenes pēc sasaldēšanas kļūst pat saldākas.
Dzērvenes satur līdz 5% cukuru, kā arī krietni daudz C vitamīna, nedaudz arī karotīna. Brūklenēs cukura ir vairāk - līdz 6,2%, attiecīgi C vitamīna tajās ir gandrīz uz pusi mazāk.
Lai vitamīni, kas slēpjas šajās Latvijas superogās, būtu pieejami visu ziemu, rudenī jādomā, kā tos saglabāt un pasniegt ģimenei tā, lai garšotu visa vecuma ģimenes locekļiem.
Brūkleņu ievārījums
Brūklenes 1 kg
Ievārījuma cukurs 500 g
Brūklenes vāra ar cukuru, nosmeļ putas.
Lietojot ievārījuma cukuru, ievārījums nav jāvāra ilgāk par 15 minūtēm.
Karstu pilda tīrās, izkarsētās burkās.
Ziemā būs gards ievārījums pie svētdienas pankūkām.
Brūkleņu un bumbieru sula
Brūklenes 500 g
Ūdens 200 ml
Bumbieri 1 kg
Sulu spiede (vislabāk lēngaitas)
Spied sulu - vispirms bumbierus, tad brūklenes. Pievieno ūdeni.
Iegūto sulu nevar ilgi glabāt, tā var sabojāties. Tāpēc, ja vēlies sulu uzglabāt ilgāku laiku, tā ir jāpasterizē vai jāiekonservē. Te derēs sulas karsēšana.
Dzērveņu morss
Dērvenes 400 g
Cukurs 300 g
Dzeramais ūdens 3 l
Dzērvenes ar cukuru un ūdeni liek lielā katlā un silda, līdz gandrīz sāk vārīties. Samazina temperatūru uz minimumu un ļauj morsam tvaicēties, karsēties vismaz 20 minūtes. Nevāri un lielas uguns, tad morss kļūs duļķains!
Izkāš caur marli vai filtra papīru un pilda pudelēs.
Dzērveņu sīrups
Dzērvenes 500 g
Cukurs 500 g
Ūdens 500 g
Visas sastāvdaļas vāra uz lēnas uguns vismaz 15 minūtes, izkāš caur sietu. Pirms pildīšanas traukā, vēlreiz uzkarsē.
Sīrupu ar ūdeni lieto attiecībā 1 : 8-10.
Dzērvenes ar āboliem un saldo krējumu
Dzērvenes 500 g
Āboli 1 kg (bez serdes)
Salds krējums 250 ml
Cukurs 300 g (cukura daudzums var būt mainīgs, atkarībā no ābolu skābuma)
Ābolus vāra ar dzērvenēm un cukuru vismaz 20 minūtes.
Samaļ un izspieš caur sietu.
Liek vēlreiz karsēties, pievienojot saldo krējumu.
Pilda karsu burkās.
Foto: Artūrs Martinovs
27. Oktobris, 2017