Grilēšana un garšīgais šašliks. Kā šos vasaras gardumus pagatavot veselīgi

Vasara un grilēšanas sezona ir klāt! Bieži vien vecākiem rodas jautājums, vai gardos grilētos ēdienus var piedāvāt arī pašiem mazākajiem? Rimi bērniem eksperte un uztura speciāliste Olga Ļubina stāsta, kā vislabāk grilēt un kādi ir riski, gatavojot ēdienu uz atklātas uguns nepareizi. 

kā pareizi grilēt šašliku

Bīstamās vielas labi ceptā gaļā
Termiskās apstrādes laikā gaļā augstas temperatūras ietekmes rezultātā notiek sarežģīta ķīmiska reakcija, proti, tajā rodas heterocikliskie amīni (HCA) un policikliskie aromātiskie ogļūdeņraži (PAHs). Pētījumos pierādīts, ka šīm vielām piemīt kancerogēna iedarbība uz cilvēka DNS un tās var veicināt vēža attīstību. HCA un PAHs spēj bojāt DNS tikai pēc tam, kad šīs vielas ir aktivizētas speciāla enzīma ietekmē. Process saucās bioaktivizācija. Tā kā katram cilvēkam šo enzīmu aktivitāte var atšķirties, tad arī vēža attīstības risks var būt atšķirīgs. HCA veidojas tad, kad aminoskābes, cukuri un kreatīns reaģē augstās temperatūras ietekmē. PAHs rodas tad, kad tauki un gaļas sula nonāk uz oglēm un parādās liesma, kas satur PAHs. Ceļoties augšup, PAHs daliņas piestiprinās pie gaļas virsmas. Šī pati ķīmiskā viela rodas arī kūpinot gaļu un ir atrodama produktos ar piedegumu, cigarešu dūmos un automašīnu izplūdes gāzu sastāvā.

Der zināt, ka kaitīgo vielu sintēze un koncentrācija ir atkarīga no gaļas veida, cepšanas metodes un nogatavināšanas pakāpes. Ja cepšanas temperatūra pārsniedz 300 grādus pēc Celsija, tad to koncentrācija būs augstāka. Visaugstākā koncentrācija būs labi izceptā vistas un liellopa gaļā.

4 padomi, kā mazināt kaitīgo vielu veidošanos ceptā gaļā
1. Lai samazinātu kaitīgo vielu ietekmi un uzsūkšanos, grilētu pārtiku vislabāk ēst kopā ar svaigiem dārzeņiem un zaļumiem. Tādējādi tiek uzņemti antioksidanti, kas pasargā organismu no kaitīgo vielu iedarbības.

2. Cepiet pareizi
- Izvairieties no cepšanas uz atklātās uguns,
- Saīsiniet cepšanas laiku
- Neēdiet piedegušu gaļu vai arī nogrieziet piedegušo gaļas kārtiņu
- Regulāri apgroziet gaļu, lai tā nepiedegtu un ceptos vienmērīgi
- Izvēlieties liesāku gaļu, kurā termiskās apstrādes rezultātā mazāk veidojas kaitīgie savienojumi.

3. Marinējiet gaļu, izmantojot etiķi, citrona vai laima sulu, ķiplokus, lokus un citas garšvielas. Marināde samazina kaitīgo vielu veidošanos termiskās apstrādes laikā.

4. Neizmantojiet marinādei eļļu!

Vai bērnam piedāvāt šašliku
Sākot no 3 gadu vecuma, bērnam drīkst piedāvāt grilētus produktus un arī gabaliņu šašlika, bet ievērojiet šos priekšnoteikumus – izmantojiet pareizo marinādi, nepiededziniet produktus, nogrieziet no gaļas piedegušo kārtiņu un piedāvājiet grilētos ēdienus bērnam kopā ar svaigiem dārzeņiem.

Garšīgas šašliku receptes

Receptes šašlikam un citiem gardumiem variet skatīt www.gardezi.lv! Tāpat ierosmei ieskaties rakstā Dārza svētkos kopā ar bērniem izmēģini augļu grilēšanu.

Šašlika marinādes sausais variants
Sastāvdaļas
Cūkgaļas šķiņķis – 1 kg
Ingvera pulveris – 1 daļa
Čili pulveris – ½ daļas
Paprikas pulveris – 1 daļa
Koriandrs – 1 daļa
Melnie graudu pipari – 1 daļa
Sāls – 1 daļa
Cukurs – 1 daļa

Pagatavošana
Visas iepriekšminētās garšvielas ber piestā un saberž, līdz veidojas viendabīgs pulveris.
Cūkgaļas šķiņķi griež vienmērīgos (palielos) gabalos (šai marinādei der arī vistas gaļa) un apviļā
sagatavotajā garšvielu maisījumā. Dur uz iesma tā, lai gaļas gabali blīvi sakļautos, – tad tie būs
sulīgāki. Grilē, līdz gaļa pavisam gatava.


Aromātisks jēra šašliks

Sastāvdaļas:
500 g jēra gaļas, sagreizta nelielos kubiņos
130 g nomizota, plāni sagriezta sīpola
1 ķiploka daiviņa, nomizota
1/2 citrona sula
1 citrona miziņas, smalki sarīvētas
10 timiāna zariņi
20 ml vīnogu kauliņu eļļas
jūras sāls pēc garšas
svaigi malti melnie pipari pēc garšas

Pagatavošana
Bļodā sajauc visas sastāvdaļas, pārvelc bļodu ar pārtikas plēvi un atstāj gaļu marinēties istabas
temperatūrā vismaz 2 h vai vairākas stundas ledusskapī. Sakarsē grilu, uzver gaļu uz iesmiņiem un
grilē no visām pusēm, līdz šašliks gatavs.

Foto: Shutterstock

Uzturs

21. Jūnijs, 2017


Lasi vairāk