Idejas, ko ēdamu bērnam dot līdzi ekskursijā

Rudens ir ekskursiju laiks, kad skolēni dodas uz tuvākām un tālākām vietām, lai apskatītu ko neredzētu, uzzinātu ko jaunu un kopā jautri pavadītu laiku. Neatņemama ekskursiju sastāvdaļa ir līdzpaņemtais ēdiens. Rimi Bērniem garšas eksperts Normunds Baranovskis ir sagatavojis vairākas idejas.

Pirms salikt ēdiena kārbiņu un dot līdzi skolēnam, vērtīgi būtu ar viņu izrunāt, ko bērnam pašam kārojas līdzi, jo ekskursija ir sava veida svētki, kuros ēst kārumus. Kad vēlmes izteiktas, tās var pārrunāt, izveidot iepirkumu sarakstu un kopā doties uz veikalu. Kārbiņu var kārtot pēc principa, lai tiktu aptvertas vairākas pārtikas grupas – dārzeņi, augļi, ogas, graudaugi, kāds kārums, piemēram, rieksti, grauzdētas pupas, veselīgi čipsi, augļu konfektes un dzēriens.

Kārbiņā var likt vīnogas, mellenes, kādu gardu pašceptu vai pilngraudu maizi ar humusu un šķiņķi. Labi šeit iederēsies arī sagriezta paprika vai gurķi. Veselīgs un ērti līdzņemams ir arī “Pik-Nik” siers.

Ja ārā ir vēss, var nebaidīties līdzi ņemt arī graudaino biezpienu ar ogām, banānu vai ievārījumu. Tikai jālūko, lai tas ir ielikts traukā, no kura nevar nekas izlīt.

Gardi un kraukšķīgi ir sniega zirnīši, kā arī grauzdētas pupas, kas nopērkamas veikalā. Tā ir veselīga alternatīva čipsiem.

Arī pašceptas picu maizītes būs viegli pagatavojamas un bērniem garšos.

Picu maizītes rullīšiem nepieciešams:
400 g “Ica” gatavās picas mīklas
200 g rīvēta siera
50 ml tomātu biezeņa vai mērces
Sauja svaiga bazilika lapu

Pagatavošana:
Gatavā mīkla ir taisnstūra, to izklāj un apsmērē ar tomātu biezeni vai mērci, pārber ar sieru un svaigajām bazilika lapām. Sarullē rullītī, sagriez gabalos un liec cepeškrāsnī 200 grādos uz 15 minūtēm.

Ja bērnam garšo suši, arī to var dot līdzi. Tikai jālūko, lai tajos nav svaigu zivju, kas var sabojāties garākā pārbraucienā. Var gan nopirkt gatavus, gan pagatavot paši mājās dārzeņu suši vai arī tradicionālās zivs vietā likt ceptu vistu. Banāns un avokado būs sātīgs un veselīgs. Savukārt riekstu un žāvētu augļu maisījums ar ābolu čipsiem būs kraukšķīga uzkoda.

Kura ekskursija gan ir iedomājama bez čipsiem? Pēc bērnu domām, visticamāk, neviena. Veselīgāka alternatīva ir čipsi, kuru sastāvā ir tikai kartupeļi, saulespuķu eļļa un sāls. Tāpat bērniem var dot līdzi dārzeņu čipsus, ko esat taisījuši mājās paši. Lapu kāpostu čipsus var pagatavot šādi: saplucini kāpostu lapas, apslaki ar eļļu, uzber nedaudz sāli. Liec cepties cepeškrāsnī 170 grādos 10–15 minūtes. Atdzesē, un kraukšķis gatavs.

Tradicionālās tostermaizes var pagatavot, izmantojot vafeļu pannu. Kārto trīs pilngraudu maizes šķēles citu virs citas, pa vidu smērē sviestu, liec sieru un šķiņķi. Cep tik ilgi, kamēr siers ir izkusis.

Būtiski arī bērnam līdzi dot ko padzerties. Vislabākais variants ir negāzēts ūdens, savukārt, ja ārā ir drēgns, lieti noderēs silta zāļu tēja vai, piemēram, dzērveņu dzēriens termosā. Vēl skolēnam var piedāvāt augu pienu dzērienu, kā arī dzeramo jogurtu bez piedevām.

Lai skaists un iespaidiem bagāts ekskursiju laiks!

Foto: Artūrs Ķipsts, Mammamuntetiem.lv un Normunds Baranovskis

Uzturs

08. Oktobris, 2019


Lasi vairāk