Kā gardi apēst burkānus? Trīs receptes, kas garšos arī bērniem
“Rimi Bērniem” garšu eksperti Sāra, Lība un Klāvs Smildziņi iedvesmos pagatavot veselīgus ēdienus ar burkāniem.
Burkānu kēksiņi
“Man šķita, ka burkānu kūkas un kēksiņi man negaršo, līdz pati izcepu un pagaršoju šos – tajos burkānus nevar just un tie garšo ļoti labi,” saka “Rimi Bērniem” gardēde Lība Smildziņa.
Pagatavošana: 50 min.
Porcijas: 12 gab.
Nepieciešams:
- 230 g burkānu
- 160 g sviesta
- 4 olas
- 170 g brūnā cukura
- 150 g pašbriestošo miltu
- 1 tējk. kanēļa
- Šķipsna sāls
Gatavošana:
Sarīvē burkānus, izkausē sviestu. Bļodā iesit olas, tām pievieno cukuru, kanēli un visu sajauc. Tad pievieno izkausēto sviestu. Pie burkāniem ber miltus un pievieno šķidro masu. Visu rūpīgi sajauc kopā. Mīklu liek kēksiņu formās un cep 30–35 minūtes uzkarsētā cepeškrāsnī 180 grādos.
Spageti ar burkānu mērci
Recepte piemērota vegāniem. Pateicoties burkānu krāsai, mērce ir dzeltenīgi oranža, vizuāli atgādinot siera mērci.
“Lai dārzeņu mērcei piešķirtu krēmīgumu, izmēģini pievienot dažādus riekstus,” iesaka “Rimi” šefpavārs Normunds Baranovskis.
Pagatavošana: 30 min.
Porcijas: 4 gab.
Nepieciešams:
- 200 g spageti
- Eļļa cepšanai
- Sīpols
- 250 ml dārzeņu buljona
- 1 ēdamk. miso pastas ar kaudzīti
- Ķiploks
- Sauja riekstu (mandeles, Indijas rieksti)
- 2 sagriezti burkāni
Gatavošana:
Pannā lej nedaudz eļļas, pievieno smalki sagriezto sīpolu un ķiploku. Kad tie nedaudz apcepušies, pievieno šķēlītēs sagrieztus burkānus un riekstus, ļauj mazliet pasautēties. Tad pannā pievieno dārzeņu buljonu un miso pastu. Kad viss kopā pāris minūtes pavārījies, dārzeņus un riekstus liek blenderī. Mērci lej pannā un pievieno novārītus spageti, izmaisa un pasniedz.
Smūtijs
Lai burkāni vienmērīgi sablendētos, tos kopā ar auzu dzērienu blendē pirmos, tikai tad pievieno pārējās sastāvdaļas.
Pagatavošana: 15 min.
Porcijas: 4 gab.
Nepieciešams:
- 2 sagriezti burkāni
- 200 ml auzu dzēriena
- 1 banāns
- 1 mango
- Viena apelsīna sula
- Puse laima sulas
Gatavošana:
Burkānu sagriež šķēlītēs un liek blenderī. Pievieno auzu dzērienu un sablendē tos kopā. Tad pievieno sagrieztu ābolu, apelsīna un laima sulu, banānu un mango. Visu sablendē kopā un pasniedz smūtiju.
29. Oktobris, 2021