Knifiņi, kā "iemānīt" bērnam dārzeņus

Mūžīgi aktuāls jautājums, ko bieži dzird uztura speciālisti, ir šāds: kā iemānīt bērniem dārzeņus? Par to vairāk stāsta uztura speciāliste, “Rimi bērniem” eksperte Olga Ļubina, bet gardas receptes gatavo pavārs un “Rimi bērniem” eksperts Normunds Baranovskis.




“Es vienmēr pajautāju vecākiem, vai viņi paši labprāt ēd un savā ēdienkartē iekļauj dārzeņus. Jo mēs nevaram no bērniem gaidīt to, ko paši nedarām. Bērni vienmēr attēlo vecākus, un, ja vecāki neēd dārzeņus, būtu dīvaini, ja mazais pēkšņi izrādītu par tiem interesi,” uzsver “Rimi bērniem” eksperte Olga Ļubina.

Par ko vecākiem vajadzētu padomāt

  • Svarīgs jautājums ir par to, ko vecāki piedāvā bērnam, ja viņš prasa kaut ko uzēst. Ja bērnam jau kopš mazotnes kā uzkodu piedāvā dārzeņus, nevis saldumus vai cepumiņu, mazais pie tiem pieradīs. Skaidrs, ka cepumiņš vai konfekte bērnam garšos labāk, taču tas nenozīmē, ka tieši šiem ir jābūt pirmās izvēles produktiem.
  • Vēl vecākiem būtu jāpadomā, kad viņi bērnam piedāvā dārzeņus. Jebkuru jaunu produktu bērnam vajadzētu piedāvāt, kad viņš ir labā noskaņojumā, dzīvespriecīgs un laimīgs, jo tad arī šis produkts mazajam asociēsies ar labām emocijām. Kā arī dārzeņus vajadzētu dot brīdī, kad bērns ir izsalcis.
  • Ciemojoties noteikti nevajadzētu bērna vietā teikt, ko viņš neēd. Lai mazais pats lemj, kādus jaunus produktus viņš vēlas pagaršot.
  • Plānojot vakariņas, vecākiem bērnam nevajag jautāt, kādu tieši dārzeni viņš grib apēst. Jautājums jāformulē nevis: “Vai tu ēdīsi burkānus?”, bet: “Tu ēdīsi burkānus vai gurķus? Vai varbūt abus?”
  • Svarīgi arī meklēt jaunus piedāvāšanas veidus, lai bērns dārzeņus ēstu. Piemēram, ja mazajam negaršo svaiga paprika, to der pasniegt termiski apstrādātu – zupā, sautējumā vai nedaudz apceptu.
  • Ļoti labi ir censties iesaistīt bērnu gatavošanas procesā. Tad arī parādīsies interese par produktiem, ko griež, rīvē vai sautē. Gatavojot kopā ar bērnu, labi viņam piedāvāt pagaršot burkāna, paprikas, gurķa vai tomāta šķēli.
  • Kad dārzeņi tiek cepti cepeškrāsnī, der kombinēt ikdienā plaši lietojamus produktus ar mazāk lietojamiem, piemēram, ar kāli, selerijas sakni vai rāceni.
  • Arī bērnu iemīļoto ēdienu pankūkas var cept ar kabačiem, burkāniem vai ķirbi. Šos dārzeņus var pievienot arī, piemēram, pie kotlešu masas vai zupās.



Receptes


Lazanja ar cukīni un baklažāna kārtām

Dārzeņi lazanjas recepti tikai papildina, un ticiet – tā garšo lieliski, pat otrajā dienā uzsildīta.


Nepieciešams:
1 liels cukīni
2 baklažāni
5 olas
220 g miltu (bez glutēna vai rīsu milti)
½ tējk. sāls

Sarkanajai gaļas mērcei:
400 g maltās gaļas
1 burkāns
1 šalotes sīpols
2 ēdamk. eļļas
1 burciņa tomātu mērces ar saulē kaltētiem tomātiem “Selection by Rimi”

Baltajai mērcei:
50 g sviesta vai olīveļļas
1 tējk. maltu itāļu garšvielu “Selection by Rimi”
1 ēdamk. miltu
450 ml silta piena
250 g rīvēta “Mozzarella” siera

Pagatavošana
Pagatavo balto mērci. Izkausē sviestu vai uzsildi eļļu, pievieno garšvielas un miltus. Maisi vismaz 40 sekundes. Lēnām iejauc siltu pienu, līdz mērce savārās. Liec padzesēties.
Citā katlā sildi eļļu un pievieno sīpolu un burkānu kubiņus, sautē. Pievieno gaļu un apcep. Pielej mērci un uz mazas uguns karsē vismaz 20 minūtes, līdz gatavībai.
Sagatavo plāksnes.
Sagriez cukīni un baklažānu garās strēmelēs un liec miltos ar sāli.
Citā bļodā sakul olas un katru plāksni, vispirms iemērcot miltos, tad olā, liec uz pannas. Cep no abām pusēm, līdz brūnas.
Gatavo lazanju. Pirmo ieklāj nedaudz balto mērci. Tad kārto plāksnes, sarkano gaļas mērci, balto mērci un sieru. Nobeidz ar balto mērci un sieru.
Liec cepties 180 grādos 50 minūtes.



Krāsnī ceptas saknes ar mārrutku jogurtu

Dārzeņi un saknes ir gana labs pamatēdiens. Cep tos krāsnī, pievienojot un variējot ar dažādām garšvielām, ķiploku, timiānu, piparmētru, rozmarīnu.

Šeit pamatrecepte krāsnī ceptām saknēm, ko var aizstāt ar citiem dārzeņiem, līdz katrs pats atradis savu ideālo kombināciju.


Nepieciešams:
1 rācenis
1 burkāns
1 pastinaks
2 ēdamk. olīveļļas
1 tējk. sviesta
Sāls un pipari pēc garšas
1/2 citrona sula
125 g grieķu jogurta “Rimi”
1 tējk. mārrutku


Pagatavošana
Nomizo saknes, sagriez strēmelēs. Pievieno eļļu ar sviestu un apber ar sāli un pipariem. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 220 grādiem un cep saknes cepeškrāsns vidusdaļā 18–25 minūtes, atkarībā no strēmeļu biezuma.
Pasniedzot pārlej ar svaigu citrona sulu, kā arī pasniedz ar jogurtu, kas sajaukts ar mārrutkiem.



Citāds viltotais zaķis – vistas un burkānu vārītā rulete

Ruletes ir lielisks otrais, kā arī uzkodu ēdiens. Labs veids, kā dārzeņus savienot ar gaļu vai zivi, ietinot tos pa vidu. Krāsaini un atjautīgi! Šo recepti var izmantot kā pamatu, variējot arī ar citiem dārzeņiem, malto gaļu vai zivi.

Nepieciešams:
400 g vistas maltās gaļas “Rimi”
1 ēdamk. ķimeņu
2 ēdamk. skābā krējuma
1/2 ēdamk. sāls
Malti pipari pēc garšas
1/4 tējk. malta muskatrieksta
3 nelieli burkāni
Pārtikas plēve


Pagatavošana
Novāri vai notvaicē burkānus, atdzesē un nomizo.
Malto gaļu sajauc ar krējumu, sāli, pipariem, muskatriekstu un uz pannas grauzdētām ķimenēm.
Uz galda izklāj pārtikas plēvi. Liec gaļu, tāpat kā gatavojot suši. Pa vidu liec burkānus. Ietin gaļu pārtikas plēvē, vismaz desmit kārtās, cieši. Liec katlā vārošā ūdenī vai tvaika katlā. Vāri vai tvaicē vienu stundu.
Pasniedz siltu vai atdzesē pilnībā un pasniedz plānās šķēlītēs, ietinot tortiljā vai liekot uz maizītes vai salātos.

Recepšu un foto autors: Normunds Baranovskis

Uzturs

30. Novembris, 2018


Lasi vairāk