Pasta dažādām gaumēm. Receptes
“Oriģināli Itālijā pastu gatavo no cieto graudu kviešu miltiem un olas. Pamata bāzei nepieciešami 100 grami miltu, 1 ola un šķipsna sāls. Šāda porcija ir paredzēta vienam cilvēkam. Mīklu mīca 8–10 minūtes. Jo tā cietāka, jo vieglāk būs izrullēt un pēc tam sagriezt. Zinot šo recepti, var variēt ar dažādiem produktiem, piemēram, pievienot garšaugu pulveri krāsai, kā arī ir iespēja izmantot pusi pilngraudu vai griķu miltu, bet otru pusi kviešu, lai tie labi turētos kopā,” atklāj Rimi Bērniem šefpavārs Normunds Baranovskis.
Gatavot pastu var bez pastas mašīnas – uz galda, uz mīklas jāuzber milti un jārullē pavisam plāna. Kad ir izrullēta, sagriež dažādās formās un vāra. Šajās receptēs pastu vari gatavot pats vai nopirkt jau gatavu.
Spageti karbonara
Porcija: 4 personām.
Pagatavošanas laiks: 15–20 minūtes.
Nepieciešams:
100 g šķiņķa vai bekona
200 ml saldā krējuma
1 šalotes sīpols vai parastais baltais
50 g rīvēta cietā siera
350–400 g spageti makaronu
Olīveļļa cepšanai
Pagatavošana:
Sagriez smalki sīpolu un šķiņķi. Apcep sīpolu, līdz tas kļūst zeltains, pievieno šķiņķi un cep, līdz tas kļuvis kraukšķīgs. Pievieno saldo krējumu, pavāri, tad pieliec pusi siera un maisi. Klāt liec tikko novārītus un siltus spageti. Visu kārtīgi sajauc un pasniedz karstu ar cieto sieru.
Tagliatelle ar garnelēm un ķiploku
Porcija: 4 personām.
Pagatavošana laiks: 15–20 minūtes.
Nepieciešams:
400 g tagliatelle pastas
400 g garneļu pēc izvēles
50 g sviesta
30 ml olīveļļas
2 ķiploku daiviņas
30 g cietā siera
Sāls, pipari – pēc garšas
2 saujas rukolas
1 citrons
Pagatavošana:
Uzvāri pastu. Sakarsē pannu, izkausē sviestu ar olīveļļu, pievieno sakapātu ķiploku, viegli apgrauzdē, liec klāt garneles un nedaudz apcep. Uzreiz pievieno siltu un gatavu pastu, maisi. Pierīvē citrona miziņu un izspied sulu, pārkaisi sāli, piparus un cieto sieru. Pievieno rukolu un pasniedz.
Farfalle ar lasi
Porcija: 4 personām.
Pagatavošanas laiks: 20–25 minūtes.
Nepieciešams:
350 g pastas
160–200 g laša vai foreles filejas
150 g maskarpones
50 g pākšu pupiņu “Harikots” (svaigas vai saldētas)
2 daivas ķiploka
1 citrons
30 g rīvēta cietā siera
Olīveļļa cepšanas
Pagatavošana:
Vāri pastu 2 minūtes mazāk, nekā paredzēts. Pievieno pākšu pupiņas un vāri vēl 2 minūtes visu kopā. Nokās sietā un notecini lieko ūdeni. Paralēli gatavo piedevas. Sajauc pusi cietā siera ar maskarponi, sakapātu ķiploku, ½ citrona sulas un miziņu no visa citrona. Kārtīgi samaisi. Ja nepieciešams, pievieno sāli. Uz pannas viegli apcep zivi, kas sagriezta vēlama lieluma gabalos, pievieno otru pusi citrona sulas. Ļauj šķidrumam iztvaikot, pievieno krēmu un liec klāt tikko novārīto pastu ar pupiņām. Pasniedz ar cieto sieru.
Ravioli ar tomātu mērci
Porcija: 4 personām.
Pagatavošanas laiks: 30–40 minūtes.
Nepieciešams:
200 g pastas mīklas
Pildījumam:
140 g rikotas
50 g rīvēta parmezāna
Saulē kaltēti tomāti (4 filejas, smalki sakapātas)
50 g spinātu (noblanšētu un smalki sakapātu)
Pagatavošana:
Pildījuma sastāvdaļas sajauc kopā. Izrullē divas garas pastas mīklas plāksnes, 7–10 centimetru platas. Ik pēc 5 centimetriem liec tējkaroti pildījuma ar kaudzi. Apkārt pildījumam ar otiņu apsmērē ūdeni, liec pāri otru mīklas plāksni un izspied gaisa burbuļus.
Pēc tam ravioli griez vēlamās formās, izmantojot rievoto vai picas nazi. Vāri verdošā ūdenī 1–2 minūtes. Dekorē ar baziliku, rukolu, tomātu pastu un cieto sieru.
Laša un siera kaneloni
Porcija: 4 personām.
Pagatavošanas laiks: 50–60 minūtes.
Nepieciešams:
250 g pastas mīklas
300 g zivs (maltas masas)
1 ēdamk. itāļu maisījuma “Selection by Rimi” (maltā veidā)
100 g rīvētas mocarellas
Mērcei:
50 g sviesta
30 ml olīveļļas
1,5 ēdamk. kviešu miltu
320 ml silta piena
Sāls, pipari – pēc garšas
50 g mocarellas pasniegšanai
Pagatavošana:
Pagatavo mērci. Izkausē sviestu ar eļļu, noblanšē miltus, pievieno sieru un pavāri 1,5 minūtes. Pievieno siltu pienu (obligāti siltu, lai neveidojas kunkuļi). Pārkaisi ar sāli un pipariem. Ar putojamo slotiņu maisi un turpini vārīt, līdz sāk biezēt. Noliec malā, lai dziest.
Pildījumam sajauc zivs masu, garšvielas un sieru.
Ņem pastu, izrullē 5–7 centimetru platumā pēc iespējas garāku un plānāku. Vari arī sadalīt vairākās daļās. Ar konditorejas maisiņu izspied garu kaneloni. Tad sarullē pastu, nosmērē vienu malu ar ūdeni un aizrullē ciet, veidojot garu kaneloni.
Tad ņem cepamtrauku, sakarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Ja cepamtrauks apaļš, satin kaneloni pa riņķi no ārējās malas, tuvojoties centram. Ja trauks ar četriem stūriem, sagriez un liec vienu otram blakus. 2 ēdamkarotes mērces liec trauka apakšā, tad klāt pastu un pārkaisi ar atlikušo sieru. Cep 35–40 minūtes. Kaneloni vari pildīt arī ar malto gaļu vai dārzeņiem.
Foto: Normunds Baranovskis
03. Februāris, 2020