Pavasarīgi biezenīši dažāda vecuma mazuļiem
Pirmā reize, kad var sākt domāt par mazuļa piebarošanu, ir laiks, kad bērns sasniedzis četru mēnešu vecumu. Līdz tam bērna organisms ir gatavs uzņemt tikai mātes pienu vai piena maisījumu. No četru mēnešu vecuma sāk mazināties izstumšanas reflekss, kas pasargā zīdaini no aizrīšanās. Tāpēc vecumā no četriem līdz sešiem mēnešiem bērna ēdienkartē pamazām var ieviest jaunus produktus.
Pamatlikumi, mazuļa ēdienkartē iekļaujot jaunus produktus:
• jaunu produktu bērnam vajadzētu piedāvāt pirms galvenās maltītes (mātes piena vai piena maisījuma), kad viņš ir izsalcis;
• iekļaujot jaunu produktu mazuļa ēdienkartē, tā apjoms pirmajās reizēs – 1–2 tējkarotes jeb 5–10 grami. Pakāpeniski porciju var palielināt;
• vēlams jaunu produktu iekļaut kādā no ēdienreizēm dienas pirmajā pusē, lai labāk varētu novērot bērna reakciju uz to;
• nevajag sākt piebarot uzreiz ar vairākiem produktiem, jāsāk ar vienu jaunu dārzeni. Ja nav negatīvu reakciju, porciju ar konkrēto dārzeni ēdienreizēs palielina un tikai ar laiku pievieno vēl citus dārzeņus;
• ēdienam jābūt homogēnam jeb smalki sablendētam līdz absolūti viendabīgai masai.
Četru mēnešu vecumā mazulim piemēroti būs kabači, ziedkāposti, brokoļi, kartupeļi, saldie kartupeļi, burkāni, ķirbji.
Pirmie produkti, ko iekļaut mazuļa ēdienkartē
Piebarošana jāsāk ar termiski apstrādātiem dārzeņiem.
* 4 mēnešu vecumā mazulim piemēroti kabači, ziedkāposti, brokoļi, kartupeļi, saldie kartupeļi, burkāni, ķirbji.
* 6–7 mēnešu vecumā bērna ēdienkartei var pievienot zirņu biezeni, kā arī avokado, kas pēdējos gados kļūst arvien populārāks sava labā sastāva dēļ. Tikai jāatceras, ka avokado mazulim jāpasniedz svaigā veidā; termiskā apstrādē veidojas tanīni un paradās rūgta garša.
* 8–9 mēnešu vecumā ēdienkartē var ieviest arī zaļumus, piemēram, pētersīļus, dilles, selerijas.
Augļus un ogas zīdaiņa uzturā var ieviest, kad viņa ēdienkartē stabilu vietu ieņēmuši jau aptuveni trīs dažādi dārzeņi.
Deserts mazulim
Augļus un ogas zīdaiņa uzturā var ieviest, kad viņa ēdienkartē stabilu vietu ieņēmuši jau aptuveni trīs dažādi dārzeņi. Tad ir pienācis laiks mazulim nobaudīt arī kādu desertu! Klasiskie augļi, kurus tradicionāli bērni nogaršo kā pirmos, ir āboli, plūmes, bumbieri. Sākotnēji arī augļus mazajam var pasniegt tikai termiski apstrādātā veidā, jo tas ne tikai atvieglo gremošanas procesu, bet arī mazina iespēju, ka produkts izsauks alerģisku reakciju. Nedaudz vēlāk mazulim var piedāvāt arī banānus.
Viena interesanta produktu kombinācija, ko iesakāms izmēģināt, ir kabaču un ābolu biezenis. Šis biezenis ir hipoalerģisks, jo gan kabačiem, gan termiski apstrādātiem augļiem ir ļoti zems risks izsaukt alerģiskas reakcijas. Gatavojot jārēķinās, ka ābols būs jāpavāra apmēram 20 minūtes, kamēr kabacim pietiks ar 15 minūtēm. Savukārt tvaicējot ābols būs gatavs pēc 15, bet kabacis – pēc 10 minūtēm.
08. Maijs, 2018