Piebarošanas uzsākšana ziemā
“Vislabāk, ja piebarošanai sāk gatavoties laikus un saldētavā veido vasaras krājumus. Saldēt var teju visu – kabačus, brokoļus, ziedkāpostus, mellenes un citas ogas. Ja tomēr vecāki nav parūpējušies par sagatavēm, var izmantot veikalā pieejamos augļus, ogas un dārzeņus. Iesaku zīdainim piedāvāt brokoļus, ziedkāpostus, burkānus un kartupeļus. Protams, ziemā dārzeņiem un augļiem pamazām samazinās uzturvērtība, vitamīni uzglabāšanas laikā iet zudumā, taču tas nav iemesls, lai tos uzturā nelietotu gan pieaugušie, gan bērni,” skaidro Rimi Bērniem eksperte Olga Ļubina.
Savukārt no augļiem un ogām uztura speciāliste rekomendē banānus, ābolus, bumbierus un mango, kas pieejami cauru gadu. Tāpat zīdainim var piedāvāt arī avokado, kas pēdējos gados ir kļuvis ļoti populārs ne tikai pieaugušo, bet arī mazu bērnu uzturā. Avokado ir taukvielām bagāts auglis, lietojot to uzturā, tas bagātinās bērna organismu ar nepiesātinātām taukskābēm un palielinās kopējo kaloriju skaitu biezenim. Pateicoties avokado, biezenim tiks piešķirta maiga un sviestaina konsistence. Avokado var kombinēt gan ar dārzeņiem, gan augļiem, jo tam piemīt neitrāla garša. Gatavojot biezeņus un citus ēdienus, kas paredzēti bērniem līdz viena gada vecumam, uztura speciāliste aicina nepievienot papildu sāli un cukuru.
Savukārt Rimi Bērniem garšas eksperts, šefpavārs Normunds Baranovskis ir sagatavojis idejas biezeņu pagatavošanai, kuras var piedāvāt pavisam maziem gardēžiem.
“Rekomendēju sākt ar viena veida dārzeni un augli, kuram palēnām var pievienot otru vai trešo produktu,” stāsta Rimi Bērniem šefpavārs Normunds Baranovskis.
Burkānu biezenis
Notvaicē burkānu vai liec to vārīties ūdenī. Lūko, lai burkāns tiek nedaudz apsegts ar ūdeni, un blendē kopā ar ūdeni. Šādi biezenis būs tumīgāks un mazajam vieglāk notiesājams. Kad bērns jau pieradis pie vienas garšas, var klāt pievienot ķirbi vai saldo kartupeli augošās proporcijās. Sākt ar 90% burkānu un 10% ķirbja un lēnām paaugstināt otra dārzeņa proporcijas, līdz tās ir 50 pret 50.
Ziedkāpostu biezenis
Šo biezeni gatavo līdzīgi kā burkānu. Sāc ar ziedkāpostu vienu pašu un pēc laiciņa pievieno pastinaku, selerija sakni vai parasto kartupeli, kas radīs krēmīgu un maigu garšu. Attiecībā uz ziedkāpostu labāk atstāt proporciju 60 pret 40.
Mango biezenis
Tāpat kā dārzeņi, arī augļi vispirms jāpiedāvā vieni paši. Vēlāk jau var miksēt, un mango labi piestāvēs banāns, vārīts ķirbis vai burkāns.
Banānu biezenis
Banānu biezenim klāt var pievienot saldētas zemenes vai jebkuras citas ogas no ledusskapja. Banāns dos saldumu, un ogu skābums nebūs jūtams. Pirmajās reizēs ogas var izberzt caur visplānāko sietiņu, lai zīdainim būtu vieglāk tās ēst.
Ābolu un bumbieru biezenis
Ābolus un bumbierus liec cepeškrāsnī 180 grādos un cep 20 minūtes. Var likt veselus un ar mizu. Kad tos izņemsi no cepeškrāsns, atliks noņemt mizu un sajaukt sastāvdaļas, jo augļu konsistence būs pavisam mīksta. Ja visu jau nomizo un sagriez šķēlēs, jācep īsāku laiku. Arī šim biezenim vari pievienot banānu.
Avokado biezenis
Avokado labi sader ar banānu vai saldo kartupeli. Arī šeit var ievērot principu puse uz pusi. Tāpat avokado var jaukt kopā ar ogām.
Foto: Normunds Baranovskis
20. Decembris, 2019