Pikniks karstā laikā. Ko ņemt līdzi?
“Vasaras sezona rit pilnā sparā, un noteikti ir jādodas ārā, jāelpo svaigs gaiss un jābauda vasaras saule. Kopīgos ģimenes izbraucienos būtiski ir visiem paēst. Bieži kafejnīcu piedāvājumos bērnu ēdienkartē nav atrodams nekas uzturvielām bagāts, visbiežāk tie ir kartupeļi frī, vistu nageti vai cīsiņi. Daudz veselīgāk, kā arī interesantāk būs, ja ēdienu sagatavosiet mājās un sarīkosiet pikniku dabā,” stāsta uztura speciāliste Ļubina.
Kam jābūt līdzi, dodoties piknikā?
- Aukstuma somai. Tā ļaus karstā laikā līdzi paņemt plašāku ēdienu klāstu, jo tajā visu var saglabāt ilgāk svaigu. Speciālajā somā var likt gan ēdienu, gan atspirdzinošos dzērienus, piemēram, ūdeni ar citrona šķēlēm.
- Pledam vai palagam. Lai būtu ērtāka sēdēšana, kā arī ēdiens tiktu pasargāts no skudrām un smiltīm, noteikti ņemiet līdzi kādu sedziņu. Uz tās iespējams visu ērti izklāt, un visa ģimene var ķerties klāt kopīgai pasēdēšanai dabā.
- Mitrajām salvetēm. Salvetes būs noderīgas vietās, kur nevar nomazgāt rokas. Pirms ēšanas rokas vienmēr jānotīra, lai izvairītos no dažādām infekcijām.
- Saules sargam. Ja dodaties uz vietu, kur ir atklāta saule, tad jānodrošina ēna ne tikai ēdienam, bet arī piknika dalībniekiem, jo karstā laika sakarst var ļoti ātri.
- Maisam atkritumiem. Ne vienmēr izvēlētajā piknika vietā ir pieejama atkritumu urna. Vislabāk nodrošināties un paņemt līdzi lieku maisu, ko var izmantot atkritumiem, lai visu pēc tam izmestu tuvākajā tam paredzētajā vietā.
- Nazim. Lai arī šķiet, ka viss ir sagriezts un mājās sagatavots, tomēr nazi labāk paņemt līdzi.
Nevari izvēlēties piknika vietu? Lasi rakstu “20 labākās piknika vietas ģimenēm visā Latvijā” ŠEIT.
Idejas ēdienam:
- Ūdens. Šis ir visbūtiskākais produkts, kas jāņem līdzi. Karstā laikā daudz svarīgāk par ēdienu ir uzņemt pietiekami daudz šķidruma. Ūdens noderēs arī, lai nomazgātu augļus un dārzeņus, ja esat to aizmirsuši izdarīt mājās vai ogas nopirkuši pa ceļam tirdziņā.
- Izcep pankūkas vai biezpiena plācenīšus. Izmanto dažāda veida miltus (auzu, griķu, rīsu, mandeļu vai kviešu), lai pagatavotu rauga vai plānās pankūkas. Kombinācijā ar ogām, augļiem un riekstiem tās garšos fantastiski. Pankūkas arī liec aukstuma somā, lai nesabojātos.
Noskaties video, kur Rimi Bērniem gardēde Lība Smildziņa gatavo trīs veidu pankūkas!
- Tostermaizes. Tās garšo kā bērniem, tā pieaugušajiem. Izmanto sieru, gurķi, tomātu un avokado. Pagatavo dažādus vrapus, piemēram, ar svaigo sieru, papriku un zaļumiem. Noteikti eksperimentē! Tortiljas maizē tin iekšā avokado, apceptu vistu, humusu vai pesto mērci.
- Vairākkārt lietojamos traukos liec dažādus jau sagrieztus augļus, ogas, sieru, dārzeņus, apceptu gaļu strēmelēs. Ēdiena salikšana dažādos traukos ļaus vieglāk orientēties, un nebūs nepieciešami papildu trauki, lai visu izliktu. Kā arī šie tā sauktie “pirkstiņēdieni” ļoti patīk bērniem, un viņi labprāt ēdīs dažādas lietas, kas būs sagatavotas līdzi.
22. Jūlijs, 2019