Ražas laiks virtuvē – 3 receptes, izmantojot dārzeņus
Savojas kāpostu tīteņi 8 personām
Pagatavošanas laiks: 1 h 40 min.
Nepieciešams:
1 Savojas kāposts
400 ml tomātu mērces (vislabāk paša gatavota, iedvesmu smelies ŠEIT)
Pildījumam:
100 g rīsu
1 burkāns (sarīvēts vai smalki sagriezts)
1 sīpols (sarīvēts vai smalki sagriezts)
1 daiva ķiploka (sarīvēta vai smalki sagriezta)
1 sauja rozīņu
250 g maltas gaļas vai sojas gabaliņu
1 tējk. ķimeņu
2 ēdamk. skābā krējuma
1/2 tējk. sāls
Pagatavošana:
Savojas kāpostam izgriez kacenu un liec verdošā ūdenī, lai lapas kļūtu mīkstas. Tās atdali vienu pēc otras un sagatavo tīšanai.
Pildījumam sajauc visas sastāvdaļas un liec pa vienai ēdamkarotei Savojas kāposta lapā, sarullē tīteņos. Katru apcep no abām pusēm un liec traukā ar vāku. Pārlej ar tomātu mērci un sautē cepeškrāsnī stundu un 25 minūtes 180 grādos.
Brokoļu pīrāgs 8 personām
Pagatavošanas laiks: 1 h 50 min.
Nepieciešams:
280 g smilšu mīklas
Pildījumam:
1 brokolis
1 burkāns
3 daivas ķiploka
1/2 tējk. sāls
1/2 tējk. maltu piparu
5 olas
200 ml saldā krējuma
120 g rīvēta “Krievijas siera”
Pagatavošana:
Izrullē un ieklāj pīrāga formā mīklu, sadursti ar dakšiņu un izcep 190 grādos 12 minūtes.
Gatavo pildījumu. Virtuves kombainā samal brokoli, burkānu un ķiploku mazos kubiņos. Var arī smalki sarīvēt.
Sakul olas ar sāli un pipariem. Pievieno saldo krējumu un dārzeņus. Liec izceptā mīklā un cep cepeškrāsnī 45 minūtes 170 grādos. Tad pārkaisi ar sieru un cep vēl 10 minūtes. Atdzesē un pasniedz.
Spinātu un kale kāposta pankūkas 4 personām
Pagatavošanas laiks: 40 min.
Nepieciešams:
3 lielas saujas spinātu
1 sauja kale kāposta
1/2 tējk. sāls
4–5 olas
450 ml piena vai augu piena
150 g speltas vai rīsu miltu
Eļļa cepšanai
Pagatavošana:
Samal spinātus un kale kāpostu ar pienu krēmīgā, viendabīgā masā. Pievieno sakultas olas, sāli un miltus. Ļauj pankūku mīklai pastāvēt 10–20 minūtes, jo atšķirībā no parastajiem miltiem rīsu vai speltas milti lēnāk uzsūc mitrumu. Cep tāpat kā parastās pankūkas.
Pasniedz ar ko vien sirds vēlas, tikai atceries – piedevas labāk izvēlēties sāļas: krēmsiers, zivs, dārzeņi, humuss utt.
Foto: Normunds Baranovskis
02. Septembris, 2019