Ražas svētku receptes ar lielāko ogu ķirbi
Ķirbja un ābolu biezenis ar kokosa krēmu
4 personām
Pagatavošanas laiks: 30 min
Nepieciešams:
500 ml ābolu sulas
1 kanēļa miza
10 dzeltenās rozīnes
300 g ķirbja mīkstuma
1 burciņa kokospiena (uz nakti ielikta ledusskapī)
Pūdercukurs (pēc nepieciešamības)
Malts kanēlis (pēc nepieciešamības)
Pagatavošana:
Katlā tvaicē ābolu sulu ar rozīnēm un kanēļa mizu. Vāri tik ilgi, kamēr sula samazinās uz pusi, tad nokās. Šādi sula būs saldāka un ar aromātisku garšu. Pievieno ķirbi sulai un novāri to. Samal biezenī un atdzesē ledusskapī. Pildi trauciņos līdz pusei.
Lai uzputotu kokospienu, tas uz nakti jāatstāj ledusskapī. Bundžu var apgriezt otrādi, lai šķidrums sastājas lejā un biezais krēms nostājas virspusē. Saputo biezo kokosa masu kā putukrējumu, ja nepieciešams, saldumam pievieno pūdercukuru. Krēmu liec pa virsu biezenim un pārkaisi ar kanēli. Recepte ideāli piemērota vegāniem.
Kartupeļu klimpas ar muskata ķirbja krēmu
2 personām
Pagatavošanas laiks: 30 min
Nepieciešams:
500 g kartupeļu klimpu (gnoči) Rimi
20 g gī sviesta
300 g muskata ķirbja mīkstuma
1 daiva ķiploka (smalki sagriezta)
200 ml buljona (dārzeņu vai vistas)
60 ml saldā krējuma
20 g cietā siera
2 saujas svaiga bazilika
Pagatavošana:
Novāri kartupeļu klimpas, kā norādīts uz iepakojuma. Gatavo krēmu. Gī sviestā sautē ķiploku un ķirbja gabaliņus. Pievieno buljonu un vāri, līdz ķirbis mīksts. Nokās tikai biezumus un samal. Biezeni karsē ar saldo krējumu, pievieno rīvētu sieru un kartupeļu klimpas.
Pasniedz ar bazilika lapiņām un rīvētu cieto sieru.
Krāsnī cepti rīsi ar pudeļķirbi
4 personām
Pagatavošanas laiks: 40 min
Nepieciešams:
250 g gargraudu rīsu
500 g pudeļķirbja gabaliņu
50 g dzelteno rozīņu
20 g godži ogu
80 g pekanriekstu
500 ml vistas buljona
50 g gī sviesta
1 tējk. sezama eļļas
Pagatavošana:
Sakarsē cepeškrāsni līdz 185 grādiem. Katlā kausē sviestu un liec sautēt ķirbja gabaliņus. Pievieno riekstus, rozīnes, godži ogas un rīsus. Lej sezama eļļu un karstu buljonu. Liec katlam vāku un cep cepeškrāsnī 30 minūtes. Noņem vāku, samaisi un pasniedz.
Ķirbja un sarkano lēcu biezeņzupa
4 personām
Pagatavošanas laiks: 40 min
Nepieciešams:
500 g ķirbja mīkstuma
100 g sarkano lēcu
1 sīpols
100 g kartupeļu
4 daivas ķiploka
1 l buljona
40 ml vīnogu kauliņu eļļas
Kaltēts, rīvēts zaļais siers pasniegšanai
Pagatavošana:
Katlā karsē vīnogu kauliņu eļļu, sagrieztu sīpolu un ķiploku. Sautē 2 minūtes, pievieno ķirbja gabaliņus, kartupeļus un lēcas. Pielej buljonu un uz mazas liesmas vāri 30 minūtes. Zupu samal ar rokas blenderi.
Pasniedzot pievieno sieru, bet tikai nedaudz, lai garša nebūtu pārāk intensīva.
Sviesta ķirbja krēms ar drupinātiem riekstiem
4 personām
Pagatavošanas laiks: 40 min plus atdzesēšana
Nepieciešams:
400 g sviesta ķirbja
50 ml cidoniju sulas
1 ēdamk. cukura
50 g sviesta
4 olu dzeltenumi
1 ēdamk. kartupeļu cietes
Pasniegšanai:
50 g grauzdētu lazdu riekstu
2 nektarīni
60 ml aveņu mērces
Pagatavošana:
Cepeškrāsnī ķirbi cep 180 grādos 20–25 minūtes. Kad ķirbis mīksts, samal to biezenī ar cidoniju sulu un cukuru. Masu karsē katliņā ar olu dzeltenumiem un kartupeļu cieti, līdz tā sāk biezēt. Pārlej visu aukstā traukā un iemaisi sviestu. Ķirbja krēmu liec ledusskapī, lai tas pilnībā sastingst. Deserta traukos liec sagrieztus nektarīnus, aveņu mērci, atdzesēto ķirbja krēmu un pārkaisi ar grauzdētiem lazdu riekstiem.
Foto un recepšu autors Normunds Baranovskis.
01. Oktobris, 2019