Saldējums, sorbets vai saldētā sula – ko labāk piedāvāt bērnam? Divas paštaisītu veselīgu saldējumu receptes

Saldējums daudziem – jo īpaši bērniem – ir neatņemama vasaras sastāvdaļa. Atsvaidzinošā, saldā un maigā garša karstajam laikam piestāv izcili, tāpēc ir saprotama vēlme to iekļaut ikdienas uzturā. “Bet, pirms to darām, ir jāizvērtē – vai tiešām vajag?” saka sertificēta uztura speciāliste, Rimi bērniem eksperte Olga Ļubina. Viņa iesaka divas patiešām veselīgu saldējumu receptes, ko viegli var pagatavot arī mājas apstākļos.

 

Kad saka – “es gribu saldējumu” –, bieži vien ar to ir domāts arī sorbets vai saldēta sula. Taču tas nav viens un tas pats. Saldējums ir deserts, kas pamatā tiek gatavots no saldā krējuma vai piena. Sorbets savukārt galvenokārt sastāv no saldētām ogām un augļiem. Saldēta sula – tā ir vienkārši sula, kas sasaldētā veidā ir auksts deserts. Kurš no variantiem bērnam ir labākā izvēle?

Saldēta sula

Saldētajā sulā ir salīdzinoši maz kaloriju, jo tā pamatā satur tikai augļu cukuru; vidējā cukura koncentrācija uz 100 gramiem produkta ir 20–25 grami. Saldētā sulā nav nedz tauku, nedz olbaltumvielu, tāpēc kopējais enerģijas daudzums vienai saldētai suliņai ir ap 80–100 kcal – atkarībā no saldētās sulas porcijas lieluma. Izsalkums pēc tam, kad apēd saldētu sulu, iestājas diezgan ātri – jau pēc pusstundas atkal var sākt gribēties ēst.

Sorbets

Sorbets atšķirībā no saldētas sulas satur ne tikai ūdeni un cukuru, bet arī šķiedrvielas, jo, lai sorbetu pagatavotu, izmanto veselus augļus un ogas. Apēdot sorbetu, cukura līmenis asinīs celsies lēnāk, nekā apēdot saldētu sulu, kurā šķiedrvielu nav nemaz. Pateicoties sastāvam, sorbetu (ja vien pagatavošanā nepievieno cukuru) var pat uzskatīt par veselīgu našķi, jo tās ir saldētas ogas un augļi. Sorbeta uzturvērtība būs līdzīga kā saldētai sulai – ap 100 kcal uz 100 gramiem produkta. Sorbetam var būt pievienots arī augu dzēriens, piens, jogurts vai kefīrs, lai panāktu maigāku garšu.

Saldējums

Saldējums no visiem aprakstītajiem ir sātīgākais deserts. Tas tāpēc, ka saldējums sastāv no saldā krējuma vai piena, līdz ar to – sastāvā ir gan tauki, gan olbaltumvielas, gan arī cukurs. Rezultātā uzturvērtība ir ap 240–260 kcal uz 100 gramiem produkta. Pēc saldējuma apēšanas var būt izteiktāka sāta sajūta.

Cik bieži šos desertus drīkst ēst?

Saldējumu, saldētu sulu, sorbetu, kā arī citus produktus, kuru sastāvā ir pievienots cukurs, nevajag ēst katru dienu. Tie ir našķi!

Veselīgu saldējumu receptes – var piedāvāt bērniem no gada vecuma

Uztura speciāliste, Rimi bērniem eksperte Olga Ļubina piedāvā divas saldējumu receptes, ko var piedāvāt arī pavisam maziem bērniem – ap gada vai pusotra gada vecumu. Proti, kad saldējumā norādītās sastāvdaļas ir jau iekļautas bērna ikdienas ēdienkartē.

Šokolādes saldējums ar avokado

Sastāvdaļas:

  • 2 banāni
  • 1 avokado
  • 3 ēdamk. kakao pulvera
  • 2 dateles
  • Sula no viena laima vai neliela citrona

Gatavošana:

  1. Banānu un avokado nomizo, sagriež gabaliņos un liek saldētavā uz divām trim stundām (vai uz nakti).
  2. Izspiež citrona sulu, pievieno dateles, kakao pulveri, saldētos avokado un banānus. Visu sablendē, lej formiņās un sasaldē.

Kokosriekstu piena saldējums ar datelēm

Sastāvdaļas:

  • 200 ml kokosriekstu piena
  • 2–3 dateles
  • 1 banāns
  • 1 ēdamk. riekstu sviesta

Gatavošana:

  1. Banānu sagriež ripiņās, liek uz nakti saldētavā.
  2. Dateles, saldēto banānu un zemesriekstu sviestu sablendē kopā un liek saldētavā vēl uz divām trīs stundām.
  3. Saldējumu saldēšanas laikā ik pēc stundas samaisa, lai tas sasalst vienmērīgi.

Uzturs

25. Jūlijs, 2024


Lasi vairāk