Sēņu ēdienu receptes. Garšos arī bērniem!

“Izmēģini pagatavot sēņu zupu un pīrāgu – tiešām garšīgi un arī izskatās svinīgi!” aicina “Rimi Bērniem” garšas eksperte Lība Smildziņa. “Turklāt, ja sēnes gatavo zupās vai sautējumos, nevis cep uz pannas, tajās vitamīnu un vērtīgo uzturvielu saglabāsies vairāk.”

“Lai gan vecākiem sēnes parasti patīk lasīt un tās ir uzturvielām bagātas, daudziem bērniem sēnes negaršo. Mamma mums ir skaidrojusi, ka sēnes nevajag ēst īsi pirms gulētiešanas,” piebilst Lība. Viņa kopā ar brāli Klāvu un māsu Sāru parāda divas lieliskas ēdienu receptes, kurās var izmantot visdažādākās sēnes.

Sēņu pīrāgs

Nepieciešams:

  • 1 kg sēņu;
  • 1 puravs;
  • 3 daivas ķiploka;
  • 3 saujas timiāna;
  • 2 ēdamk. sojas mērces;
  • 300 ml saldā krējuma;
  • 2 ēdamk. sviesta;
  • sāls pēc garšas;
  • 500 g bezrauga kārtainās mīklas;
  • 1 ola.

Gatavošana

Sagriež puravu mazākos gabalos un sautē sviestā kopā ar sēnēm un ķiploku. Pievieno timiānu un sojas mērci. Pēc tam pieliek saldo krējumu un sāli. Nedaudz novāra un lej cepeštraukā.

No kārtainās mīklas izveido tik lielu pīnes paklāju, lai tas derētu pāri cepešpannai. To liek virs saceptajām sēnēm. Mīklu apsmērē ar sakultu olu. Cep 200 grādos 25–35 minūtes.

Sēņu un nūdeļu zupa

Nepieciešams:

  • 400 g sēņu;
  • 1 burkāns;
  • 1 seleriju kāts;
  • 1 sīpols;
  • 1 sauja pākšu zirnīšu;
  • 40 ml neitrālas garšas eļļas;
  • 10 ml sezameļļas;
  • 500 ml vistas gaļas buljona;
  • 150 g olu nūdeļu;
  • 1 tējk. sezama sēklu;
  • 1 sauja pētersīļu.

Gatavošana

Sagriež visus dārzeņus un sēnes strēmelītēs. Zaļumus sakapā. Vokpannā vai citā traukā sakarsē eļļu. Sāk cept sīpolu un burkānu. Pievieno sēnes, seleriju un pākšu zirnīšus. Pielej buljonu, pieliek nūdeles. Nedaudz novāra un pasniedz, pievienojot sezama sēklas un zaļumus.

Noderīgi!

Par to, no kāda vecuma bērniem var piedāvāt sēnes un kas tajās vērtīgs, lasi šeit.

Uzturs

18. Oktobris, 2022


Lasi vairāk