Vai augļu un dārzeņu sulas ir veselīgs produkts bērnam?

Vasaras nogalē un rudens sezonā dārzos ir tāda augļu un dārzeņu bagātība, ka spēj vien baudīt visu, ko var pagatavot no lauku labumiem. Ēdot svaigus, vārot ievārījumus, gatavojot kompotus, tāpat visu apēst nav iespējams. Viens no veidiem, kā izmantot rudens veltes, ir izspiest no tām sulu. 

 

Vai sulas, kas izspiestas no āboliem, bumbieriem, bietēm, burkāniem un citiem vietējiem produktiem, ir iekļaujamas arī bērna uzturā? Ja drīkst, tad no kāda vecuma un cik daudz sulas var piedāvāt mazulim? Stāsta Rimi Bērniem eksperte, sertificēta uztura speciāliste Olga Ļubina.

Vislabākais – svaigs auglis un dārzenis

Vispirms jāuzsver, ka labākais veids, kā apēst augļus vai dārzeņus, ir notiesāt tos svaigus vai termiski apstrādātus, jo tādā veidā var uzņemt visas dabas veltēs esošās uzturvielas, vitamīnus, minerālvielas, organiskās skābes un šķiedrvielas. Izspiežot sulas, tiek zaudēta lielākā daļa šķiedrvielu, kas ir ļoti nepieciešamas veselīgai gremošanas trakta mikroflorai.


Kāpēc sula nav labākā izvēle

Sula pēc sastāva drīzāk ir ēdiens, nevis dzēriens, tāpēc, to izdzerot, uz laiku samazinās vēlme apēst pilnvērtīgu maltīti. Ir novērots, ka bērniem pēc sulas izdzeršanas bieži mazinās apetīte pamatēdienreizē.

Gan dārzeņu, gan augļu sulas var iekļaut ēdienkartē, taču noteikti nevajadzētu steigties tās ieviest bērnu uzturā. Augļu sulas satur daudz dabīgā cukura, organiskās skābes, kas, lietotas par daudz, var negatīvi ietekmēt bērnu gremošanas trakta darbību. Piemēram, var veicināt dedzināšanas sajūtu vai refluksu jeb kuņģa skābes atvilni, kā arī būt par iemeslu straujākam svara pieaugumam pārāk daudz uzņemtā augļu cukura dēļ.

Mazāk augļu cukura saturēs dārzeņu sulas, bet arī tajās organisko skābju koncentrācija ir salīdzinoši augsta un var ietekmēt gremošanas trakta darbību. Ja, piemēram, tomātu sulai vēl pievieno sāli, tad kopumā to vairs nevar uzskatīti par bērnam ieteicamu uzturu.


Kā piedāvāt sulu pareizi

Ja tomēr vecākiem ļoti gribas pacienāt mazuli ar sulu, to drīkstētu darīt tikai pēc viena gada sasniegšanas. Līdz trīs gadu vecumam svaigi spiestās un pirktās paciņu sulas jālieto ļoti ierobežotā daudzumā. Tām jābūt atšķaidītām ar ūdeni, lai nekairinātu gremošanas trakta gļotādu.

Krietni veselīgāka alternatīva būtu iekļaut augļus, ogas vai dārzeņus smūtijos, jo tad bērns saņemtu arī vērtīgās šķiedrvielas.
Gatavojot sulu kokteiļus, labāk izvēlēties mazāk skābus augļus, kombinēt tos ar dārzeņiem, pienu, jogurtu vai augu dzērieniem, kas neitralizē skābumu.

Uzturs

03. Septembris, 2021


Lasi vairāk