Vai bērna ēdienam pievienot garšaugus?
Šķiet, ka šajos augos ir tik daudz vērtīgu vielu, ka ir liela vēlēšanās tos pievienot mazuļa piebarojumam. Kas tajos ir labs un vērtīgs, bet kādi var būt riski, stāsta Rimi Bērniem eksperte, uztura speciāliste Olga Ļubina.
Brīdis, kad zīdaini sāk piebarot, ir ļoti svarīgs un atbildīgs laiks bērna attīstībā. Jaunie vecāki vienmēr novēl savai atvasei visu to labāko un, protams, cenšas nodrošināt maksimāli labu, kvalitatīvu un garšīgu ēdienu. Jaunās māmiņas aktīvi gatavo dažādus biezeņus no dārzeņiem, augļiem, vāra putriņas un, vienā brīdī pagaršojot, piemēram, brokoļu biezeni, brīnās par tā garšu. Bieži vien pieaugušo garšas sajūta ir gana izmainīta, un mums dažādi bērniem domātie gaļas, dārzeņu biezeņi var likties bezgaršīgi. Un tad vecākiem rodas jautājums: vai drīkst kaut ko pievienot šiem ēdieniem, lai “uzlabotu” to garšu?
Sāls un cukurs līdz gada vecumam – nē!
Pirmais, kas ienāk prātā, – pievienot nedaudz sāls. Uzreiz jāsaka – zīdaiņu uzturam piebērt sāli vai cukuru līdz gada vecumam nedrīkst. Sāls zīdaiņa uzturā radīs papildu noslogojumu mazuļa nieru un sirds darbībai un veicinās lielāku patiku pret sāļu garšu.
Pirmajā gadā – iepazīt pamata produktus
Nākamais, par ko sāk aizdomāties vecāki, – pievienot biezeņiem kādas citas garšvielas, piemēram, ķiplokus vai sīpolus, dilles vai pētersīļus. Šeit arī jāuzsver, ka uzturu sākt papildināt ar garšvielām ieteicams tad, kad mazais ir sasniedzis viena gada vecumu. Jāatceras, ka zīdaiņu garšas kārpiņas ir “nevainīgas”, viņiem nav ar ko salīdzināt, līdz ar to, ja mums, pieaugušajiem, tvaicēts brokolis bez jebkādām garšvielām var šķist bezgaršīgs, tad zīdainim tas ir pavisam citādāk. Mazuļi visas garšas nianses izjūt krietni labāk nekā pieaugušie, kam jau ir izmainīta garšas uztvere.
Termiski apstrādājot garšaugus, mazinās arī to garšas intensitāte un tie būs vairāk bērnu vajadzībām piemēroti.
Garšaugu bagātība – no gada vecuma
Bērnam sasniedzot viena gada vecumu, var pamazām pievienot uzturā garšvielas, piemēram, pētersīļus, dilles pie buljona, varot zupu. Ar tādiem garšaugiem kā ķiploks un sīpols ieteicams neaizrauties, jo, ņemot vērā to spēcīgo garšu un augsto organisko skābju koncentrāciju, tie var būt “par stipru” maza bērna gremošanas traktam.
Garšaugus pirms pasniegšanas vajadzētu termiski apstrādāt, lai to garša kļūtu maigāka un neveicinātu gremošanas trakta kairinājumu. Termiski apstrādājot garšaugus, mazinās arī to garšas intensitāte un tie būs vairāk bērnu vajadzībām piemēroti.
Savukārt, bērnam pieaugot, viņu vajadzētu radināt regulāri uzturā lietot tādus garšaugus kā spināti, rukola, pētersīļi, dilles, koriandrs un citi, jo tie ir bagāti ar C vitamīnu, folskābi, satur šķiedrvielas un K vitamīnu, tāpēc to lietošana ikdienā ir ieteicama, taču tie ir piemēroti mazuļiem pēc viena gada vecuma.
08. Jūlijs, 2021