Veselīgas kūkas par godu Latvijas simtgadei

Kas gan būtu svētku vakars bez pašu gatavotas gardas kūkas! “Rimi bērniem” eksperts, pavārs Normunds Baranovskis sagatavojis receptes, kas, liktas lietā, katrā mājā palīdzēs ienākt vēl lielākai svētku izjūtai.


  • Kūka bez cukura, ar medu


Medus siera kūka ar ķiršiem

Nepieciešams

Kūkas pamatnei:
100 g mandeļu miltu
50 g kviešu, auzu vai citu miltu
100 g sviesta
2 ēdamk. kakao
1 ēdamk. medus

Siera masai:
1 kg “Mascarpone” siera
4 vistu olas (A/L)
150 g medus
100 ml ķiršu sulas

Dekorēšanai:
100 ml skābā krējuma
100 g “Mascarpone” siera
1 ēdamk. medus
sasmalcināti lazdu rieksti, svaigas avenes vai jebkas cits pēc pašu ieskatiem

Pagatavošana
Sajauc visas kūkas pamatnes sastāvdaļas, ieklāj 23 centimetrus lielā plātnē. Sajauc siera masas sastāvdaļas un klāj pa virsu. Liek cepties cepeškrāsnī apmēram 130 grādos uz divām stundām un divdesmit minūtēm. Siera kūka ir jāatdzesē pilnībā, un tā būs vismaz viena stunda istabas temperatūrā un trīs stundas ledusskapī.
Kūkas dekorēšanai saputo krējumu ar “Mascarpone” sieru un medu. Masu vienmērīgi uzklāj viscaur pa kūkas virsmu, tad liek ledusskapī nostāvēties, atdzist.
Dekorē pēc saviem ieskatiem.
Medu var aizstāt arī kļavu sīrupu vai stēviju, taču tad atšķirsies daudzums: stēviju vajadzēs izmantot nedaudz mazāk, bet kļavu sīrupu – nedaudz vairāk. Tāpēc nogaršo krēmu pirms kūkas cepšanas!

  • Kūka bez olām

Jogurta kūka

Nepieciešams

Kūkas pamatnei:
100 g mandeļu miltu
70 g sviesta
1 ēdamk. cukura

Jogurta krēmiem:
800 ml bezpiedevu jogurta
400 g saldētu aveņu
150 g cukura
200 ml saldā krējuma
šķipsniņa sāls
18 g želatīna
50 ml ūdens

Pagatavošana
Sajauc visas pamatnes sastāvdaļas, ieklāj cepamajā formā, liek cepeškrāsnī 160 grādu temperatūrā un cep, līdz pamatne kļūst viegli brūna.
400 mililitru (1 burciņu) jogurta sablendē ar saldētām, atlaidinātām avenēm un 100 gramiem cukura. Visu izspiež caur sietu, lai atbrīvotos no sēkliņām.
Citā traukā sajauc 400 mililitrus bezpiedevu jogurta ar 50 gramiem cukura.
Uzputo saldo krējumu ar šķipsniņu sāls, līdz tas iegūst vieglas putas.
Uzbriedina aukstā ūdenī želatīnu.
Uzkarsē želatīnu, līdz tas kļūst šķidrs.
Želatīnu pievieno saputotajam krējumam. Sadala saputoto krējumu, pievienojot to 1/3 baltajam jogurtam, bet 2/3 – jogurtam ar avenēm. Kārtīgi samaisa. Jādarbojas ātri, lai želatīns nesastingtu pirms laika. Labi jau iepriekš sagatavot abus traukus ar jogurtu, lai ātri varētu pievienot saldo krējumu ar želatīnu.
Formā uz jau izceptās kūkas pamatnes uzlej vienu, tad otru jogurta kārtu un liek ledusskapī uz vismaz pāris stundām.
Izņem no formas un dekorē ar ogām, sadrupinātiem bezē cepumiem vai jebko citu pēc pašu ieskatiem.

  • Bez glutēna un olām

Sarkanā velveta kūka

Nepieciešams

Biskvītam:
150 g mandeļu miltu
150 g miltu maisījuma “Gluten Free”
10 g cepamā pulvera
5 g dzeramās sodas
120 g pūdercukura
½ tējk. sāls
1 ēdamk. kakao pulvera
1½ ēdamk. sarkanā pārtikas krāsvielas pulvera
70 g kokosa eļļas
220 ml mandeļu piena
1 ēdamk. ābolu vai aveņu etiķa

Krēmam:
600 g biezpiena (9%)
200 g grieķu jogurta
1 ēdamk. citrona sulas
140 g pūdercukura

Dekoram:
rieksti, dzērvenes, marmelāde

Gatavo biskvītu. Sajauc miltu maisījumu ar mandeļu miltiem, cepamo pulveri, sodu, kakao, sāli un pūdercukuru. Otrā traukā sajauc kokosa eļļu ar mandeļu pienu un etiķi. Savieno abas sastāvdaļas, kārtīgi samaisa un lej cepamajā kūkas formā. Cep sakarsētā cepeškrāsnī 180 grādos 30–45 minūtes. Cepšanas ilgums atkarīgs no kūkas formas lieluma. Ja forma būs mazāka un mīkla būs biezāka, jācep būs ilgāk.
Biskvītu atdzesē pilnībā, tad to sagriež vairākās kārtās. Ja ir vēlme, lai kūka būtu mitrāka, katru biskvīta kārtu nedaudz aprasina ar ūdeni vai kādu sīrupu.
Samaļ biezpienu ar pūdercukuru līdz krēma konsistencei. Pievieno jogurtu un citrona sulu. Krēmam jābūt biezam; ja tā nav, piejauc vēl krēmīgo biezpienu.
Kūku gatavo, secīgi kārtās liekot vispirms biskvītu, tad krēmu, atkal biskvītu un virsū krēmu. Atstāj daļu krēma kūkas apsmērēšanai.
Ļauj kūkai nostāvēties un tad to dekorē.

Foto: Artūrs Martinovs

Uzturs

14. Novembris, 2018


Lasi vairāk