Vienkārši un gardi: kā apēst Lieldienu olas

Kad olu kaujas beigušās, aktuāls ir jautājums: kā apēdīsim olas? “Mest ārā nudien nedrīkst – olām ir teicama uzturvētība un vārītā veidā tās ir iespējams iekļaut daudzveidīgos ēdienos tā, lai neapniktu un neliktos: atkal jāēd olas!” saka vecāku organizācijas Mammām un Tētiem vadītāja, Rimi Bērniem eksperte Inga Akmentiņa-Smildziņa.
 

“Pirms Lieldienās neapēstās olas iekļaut ēdienos, jābūt drošam, ka tās arvien ir piemērotas ēšanai. Piemēram, ja olas izmantotas ripināšanai un ir ieplīsušas, tās lietot uzturā nevajadzētu. Tāpat nevajadzētu ēst vārītās olas, kas pa nakti nav ieliktas ledusskapī, vai ciemiņu vestās olas, par kurām nav zināms, kad tās vārītas un kā uzglabātas,” ievērot drošību aicina Inga Akmentiņa-Smildziņa.

Kāpēc olas iekļaut savā ēdienkartē?

1. Vērtīgas uzturā

Olas ir būtiska sabalansēta uztura sastāvdaļa. Piemēram, to dzeltenumā ir A, D, E un B grupas vitamīni (īpaši B12), kā arī folijskābe, selēns, fosfors, dzelzs un cinks. Šie mikroelementi ir svarīgi redzes, nervu sistēmas, ādas, matu un imūnsistēmas veselībai.

2. Rada sāta sajūtu

Olas ir augstvērtīgs olbaltumvielu avots, kas, pievienotas ēdienam, rada sāta sajūtu, vienlaikus tajās nav liels kaloriju daudzums. Tādējādi olu lietošana uzturā var palīdzēt kontrolēt svaru un izvairīties no liekām uzkodām starp ēdienreizēm.

3. Pagatavojamas daudzveidīgi

Vārītas olas ir piemērotas gan brokastu, gan pusdienu, gan arī vakariņu ēdienu gatavošanai. Tās var izmantot salātos, zupās, likt uz sviestmaizes vai karstmaizēs, tīt lavašā vai ēst vienkārši novārītas. Olas nudien ir viens no universālākajiem produktiem virtuvē!

Receptes vienkāršiem ēdieniem ar vārītām olām

Karstmaize ar olu un zaļumiem

Vajadzēs: tostermaizi, sieru, šķiņķi vai citas kūpinātas vai vārītas gaļas šķēles, zaļumus pēc izvēles, vārītas olas. Var papildināt ar sviestu vai majonēzi.

Gatavošana: uz vienas tostermaizes šķēles kārto sieru, šķiņķi, ripiņās sagrieztas olas, zaļumus un vēlreiz sieru. Liek pāri vēl vienu maizes šķēli un cep karstmaižu tosterī.

Pasniedz: ar salātiem vai ņem līdzi pusdienu kārbiņā.

Aukstā zupa ar olu

Vajadzēs: vārītas bietes, gurķi, redīsus, zaļumus, kefīru un vārītas olas.

Gatavošana: dārzeņus sarīvē uz rupjās rīves, pievieno sasmalcinātus zaļumus, kefīru un zupu samaisa. Lej šķīvī un kārto tajā sagrieztas olas.

Kruasāns ar olu un kūpinātu lasi

Vajadzēs: kruasānus, salātlapas, tomātu, mocarellas sieru, avokado un vārītas olas. Pildījumu var bagātināt ar kūpinātu lasi, vistas fileju, šķiņķi u. c.

Gatavošana: kruasānu iegriež vienā sānā, atver to un kārtās liek pildījumu.

Priecīgas Lieldienas!

Uzturs

16. Aprīlis, 2025


Lasi vairāk