Ziemassvētki – saldumu laiks. Vai našķiem bērna uzturā ir jābūt katru dienu?
Bērniem, neatkarīgi no sezonas, būtu jāuzņem pilnvērtīgs un sabalansēts uzturs, kurā pievienotā cukura daudzums nedrīkst pārsniegt 10 % no kopējā enerģijas apjoma. Ja bērnam ir liekais svars, tad pievienotais cukurs būtu jāierobežo līdz 5 % no kopējā uzņemtā enerģijas daudzuma, skaidro uztura speciāliste. Vairāk par cukuru bērna uzturā lasi rakstā “Kā samazināt cukura patēriņu ikdienā”.
Neveselīgie un veselīgie našķi
“Našķi, īpaši ar augstu cukura vai piesātināto tauku saturu, bērna uzturā nav nepieciešami katru dienu, jo tie var mazināt citu produktu, veselīgu un vērtīgu, iekļaušanu ēdienkartē,” skaidro Rimi Bērniem eksperte Olga Ļubina. “Piemēram, apēdot vien trīs konfektes īsi pirms pamatmaltītes, bērnam var vairs negribēties ēst. Savukārt pēc neilga laika, kad cukura līmenis asinīs mazinās, bērnam atkal var gribēties nākamo uzkodu.”
Apzinoties, ka bērniem kārojas saldumu un pilnīgi bez tiem neviens nav izaudzis, speciāliste rosina dot priekšroku tādiem gardumiem, kas nesatur vai satur maz pievienoto cukuru, nesatur transtaukskābes vai piesātinātus taukus.
“Našķiem nav jābūt ikdienas paradumam, bet tie var kļūt par gardu piedevu svētku brīžos, it īpaši, ja gatavoti mājās un no veselīgām sastāvdaļām.”
Idejas veselīgiem kārumiem
“Kā veselīgus našķus bērnam var piedāvāt, piemēram, augļus, ogas, riekstus un produktus, kas no tiem gatavoti, – žāvētu augļu un riekstu batoniņus, auzu pārslu cepumus ar sēklām, dateļu bumbiņas u. c.” Kā zināt, ka veikalā izvēlētais batoniņš ir tiešām veselīgs, lasi padomu rakstā “Bezgrēka batoniņi, ko likt bērnam pusdienu kastītē”.
“Gatavojot našķus mājās, svarīgi ir izmantot dabīgas saldvielas, piemēram, dateles, rozīnes, banānus, kļavu vai agaves sīrupu, – tām ir nedaudz mazāks kaloriju skaits nekā cukuram un zemāks glikēmiskais indekss,” iesaka Olga Ļubina.
Viņa piekodina: neatkarīgi no našķu veida – veselīga vai ne tik ļoti – ir svarīgi atcerēties par apēstā produkta daudzumu un porcijas lielumu!
Uztura speciālistes receptes veselīgiem našķiem
“Veselīgos gardumus taisiet kopā ar bērnu! Tas, ko bērns pagatavo pats, parasti viņam garšo labāk, kā arī veicina interesi par ēdiena gatavošanu,” iesaka Olga Ļubina.
“Vīnogu ķekars” no mellenēm un šokolādes
Sastāvdaļas:
- 100 g svaigu lielogu melleņu
- 50 g melnās šokolādes
- Svaiga piparmētra dekorēšanai
Gatavošana:
- Mellenes nomazgā un nosusina.
- Melno šokolādi izkausē ūdens peldē, liek konditorejas maisā un uz cepamā papīra zīmē šokolādes trīsstūrus – tik lielus, lai uz katra satilptu 6 mellenes. Mellenes izkārto trīs rindās, kur katrā ir trīs, divas un viena mellene.
Bumbiņas no žāvētiem augļiem
Sastāvdaļas:
- 1 glāze žāvētu aprikožu
- 1 glāze žāvētu plūmju
- 1 glāze dateļu
- 1 ēdamk. kakao pulvera
- Rieksti (valrieksti, lazdu vai mandeles) – pēc konfekšu skaita
- Sezama sēklas bumbiņu apviļāšanai
Gatavošana:
- Smalki sakapā žāvētos augļus, pievieno kakao pulveri un masu rūpīgi samīca.
- No žāvēto augļu masas veido nelielas bumbiņas un katrā ieliek vienu riekstu pēc izvēles – no uzrādītā daudzumu sanāks aptuveni 18 konfektes.
- Bumbiņas apviļā sezama sēklās un atstāj ledusskapī aptuveni vienu līdz divas stundas.
16. Decembris, 2024