Grūtniecei slikta dūša – ko ēst, ko ne?
Kas izraisa toksikozi?
Precīzi grūtniecības toksikozes iemesli joprojām nav zināmi, tomēr tiek lēsts, ka to izraisa gan hormonālais faktors, gan kuņģa un zarnu trakta īpatnības. Toksikoze grūtniecēm visbiežāk sākas no ceturtās nedēļas un ilgst līdz pat piecpadsmitajai, bet smagākos gadījumos – visu bērniņa gaidīšanas periodu.
Tā var radīt ne tikai dzīves kvalitātes pasliktināšanos, bet arī atstāt negatīvas sekas uz sievietes un augļa veselību.
Smagas toksikozes gadījumā veidojas šķidruma zudums, elektrolītu disbalanss, tādēļ var būt nepieciešama stacionēšana un medikamentozā terapija.
Labāk maz, bet bieži
Ja grūtniecības laikā ir toksikoze, to iespējams mazināt, ēdot bieži un mazām porcijām.
Atstarpēm starp ēdienreizēm vieglākos gadījumos nevajadzētu būt garākām par pusotru līdz divām stundām.
Smagākos toksikozes gadījumos var ēst pat ik pēc 15 līdz 30 minūtēm.
Uzkodas ieteicamas arī pirms gulētiešanas un uzreiz pēc pamošanās. Vakarā vajadzētu parūpēties par to, lai no rīta varētu kaut ko apēst, pat neizkāpjot no gultas. Lai pasargātu sevi no hipoglikēmijas jeb zema cukura līmeņa asinīs, vajadzētu izvēlēties tādas uzkodas, kas satur daudz ogļhidrātu.
Dienas laikā nepieciešams lietot daudz šķidruma, bet to patērēt lēni un pa dažiem malciņiem. Dzert ieteicams starp ēdienreizēm, nevis maltītes laikā.
No kā izvairīties
Lai mazinātu toksikozi, grūtniecēm vajadzētu izvairīties no:
- trekniem, asiem, garšvielām bagātiem ēdieniem;
- ēdieniem ar stipru aromātu, piemēram, zivīm;
- tādiem dzērieniem kā kafija, tēja;
- šokolādes.
Ko iekļaut uzturā
No sliktas dūšas palīdzēs izvairīties tādi produkti kā:
- ingvers;
- sausiņi;
- krekeri;
- galetes.
22. Jūnijs, 2022